Η τεταμένη κατάσταση στα νησιά, με αποκορύφωμα τα γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών στη Λέσβο, οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να αναζητεί τρόπους εκτόνωσης της πίεσης στο μέτωπο του μεταναστευτικού.
Πρόσφυγες και μετανάστες διαδήλωσαν χθες εκ νέου στο κέντρο της Μυτιλήνης, μία ημέρα μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της πορείας περίπου 2.000 αιτούντων άσυλο από τον καταυλισμό της Μόριας.
Από την πλευρά τους κάτοικοι της Μόριας πραγματοποίησαν την Τρίτη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, διεκδικώντας επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί στο χωριό τους η γειτνίαση με τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οι κάτοικοι της Μόριας ζητούν τη μόνιμη αστυνόμευση του χωριού αλλά και να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Υπό το παραπάνω κλίμα υπερψηφίστηκε αργά χθες η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και τη θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Η τροπολογία αφορά ελληνικές και ξένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους και ορίζει ως προϋπόθεση εγγραφής την καταχώριση και πιστοποίηση και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο.
Αναφερόμενος στην τροπολογία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαμήνυσε χθες πως η κυβέρνηση υλοποιεί το σχέδιό της «να βάλει τάξη στην αναρχία που υπάρχει», ενώ απαντώντας στις επικρίσεις για την εικόνα στα νησιά πρόταξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν η κυβέρνηση δεν εξετάζει την παρούσα στιγμή την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νησιά όπως έχει ζητήσει ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρης, αλλά – όπως είπε – «εδώ είμαστε να επανοριοθετήσουμε τη στάση μας, αν υπάρξει ανάγκη».
ΣΥΡΙΖΑ: Παλινωδίες και σοβαρά λάθη
Αιτιολογώντας την απόφαση του κόμματος να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυγοχιός έκανε λόγο για «παλινωδίες της κυβέρνησης» κατηγορώντας την ότι «προσπαθεί να συμμαζέψει σοβαρά λάθη έξι μηνών στην πολιτική της, με κορυφαίο την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».
«Με την τροπολογία η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται μετά από μήνες την ανάγκη για ανταποδοτικού χαρακτήρα επιχορηγήσεις στους Δήμους που διατηρούν στα όρια ευθύνης τους ανοικτές δομές φιλοξενίας, κίνηση που αποτελούσε μέρος του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη των δήμων και των τοπικών κοινωνιών και ένταξη των αιτούντων άσυλο στην κοινωνική ζωή» ανέφερε ο κ. Ψυχογιός.
«Είναι για εμάς δεδομένο, βέβαια, ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε διατάξεις όπως είναι αυτή που προβλέπει τη δημιουργία νέων ΠΡΟΚΕΚΑ για την γενικευμένη κράτηση ακόμα και ευάλωτων ομάδων έως και 36 μήνες, τη στιγμή που δεν γίνεται πουθενά λόγος για ανοικτές δομές Φιλοξενίας, διαμερίσματα, ξενοδοχεία κλπ. Επίσης, τη στιγμή που το συγκεκριμένο σχέδιο έχει συγκεντρώσει τα πυρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για την χρηματοδότηση κλειστών κέντρων – φυλακών» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για δημιουργία μητρώου εργαζομένων και συνεργατών των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό και την ένταξη, ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε «ότι είχε συσταθεί μητρώο ΜΚΟ επί ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που η Ν.Δ. κατάργησε».
«Το Μητρώο θα μπορούσε να εμβαθύνει όσον αφορά τον έλεγχο των Οργανώσεων που έχουν ενταχθεί σε αυτό, περιλαμβάνοντας και διαδικασία αποπομπής όταν αυτό χρειάζεται, χωρίς όμως γενικεύσεις και αυθαιρεσίες όπως προβλέπεται ένα κράτος δικαίου» πρόσθεσε.
Αντιπαράθεση στη Βουλή
Οι αλληλοκατηγορίες για τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό πέρασαν και στην Ολομέλεια της Βουλής. «Η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού είναι συγκεκριμένη και δεδομένη. Πρώτη της προτεραιότητα είναι η μείωση ροών και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις βολές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, που καταλόγισε στη κυβέρνηση «ακροδεξιά, ιδεοληπτική διαχείριση του προβλήματος».
«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η φύλαξη των συνόρων, η ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, οι επιστροφές όσων δεν τηρούν τις προϋποθέσεις, η λειτουργία νέων κέντρων και η διεθνοποίηση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στη Μόρια και επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της.
«Είστε οι ιδρυτές της Μόριας. Το πρόβλημα της συμφόρησης προκύπτει από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Όταν χάσατε εντελώς τον έλεγχο και ήρθε η συμφωνία για να περιορίσει τις ροές. Να θυμίσω ότι το 2015 μπήκαν 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες και το 2019 8.000. Ήταν στρατηγική σας επιλογή να μην έχει η χώρα κλειστά σύνορα και να τους επιστρέφει πίσω στη Τουρκία με βάσει τις διεθνείς συνθήκες», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε: «Κάνουμε μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Συμφωνώ απόλυτα ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά γιατί δεν καταφέραμε με ταχύτητα να πιάσουμε γρήγορους ρυθμούς στη διαδικασία ασύλου. Εμείς δεν θέλουμε να δυσφορείτε όταν λαμβάνουμε μέτρα για την αποσυμφόρηση».
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια ο κ. Μηταράκης αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να απαιτούσε να προστατευθούν οι πολίτες της Μυτιλήνης. «Η κατάσταση στη Μόρια είναι απαράδεκτη. Για αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές. Η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχική ανάγκη της χώρας, για αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με την παροχή ασύλου. Ερευνούμε το ενδεχόμενο υποκίνησης», ανέφερε ο υπουργός. Όπως είπε στόχος είναι να έχουμε 200 επιστροφές ανά εβδομάδα για την αποσυμφόρηση των νησιών. «Στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Αυτή είναι η μεγάλη ιδεολογική μας διαφορά. Και θα κάνουμε ακόμα περισσότερες επιστροφές και θέλουμε να μας στηρίξετε. Όπως θέλουμε να μας στηρίξετε και όταν αποβάλουμε ΜΚΟ γιατί δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε τη τροπολογία ως παραδοχή της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τα λάθη της και το «επιτελικό μπάχαλο» που δημιούργησε -όπως είπε- σε ένα από τα κρισιμότερα πεδία όπως είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό και το οποίο αποτέλεσε και σημείο αιχμής του δόρατος της. «Η ιδεοληπτική αντίληψη και πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αυτή που δημιούργησε τις ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές των μεταναστών και των προσφύγων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε: «Σήμερα η Ν.Δ. καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες της πολιτικής της. Σπείρατε ανέμους θερίζετε θύελλες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε ευθύνες στη κυβέρνηση και για τα επεισόδια στη Λέσβο τονίζοντας: «Ήρθατε εδώ όχι για να κάνετε διαπιστώσεις για όσα έγιναν χθες στη Λέσβο, όπου μια καθησυχαστική διαμαρτυρία διαλύθηκε με την άσκηση βίας αλλά για να απαντήσετε γιατί επιλέχθηκε αυτή η διαχείριση της κατάστασης. Πήρατε μια Μόρια με 5.000 άτομα και σήμερα με τη πολιτική σας την οδηγήσατε να έχει πάνω από 20.000. Έχει υπερβεί τα όρια της εξαθλίωσης. Οι εμμονές σας η διαχειριστική ανεπάρκεια σας, η ακροδεξιά λογική και η ακραία αντίληψη σας οδήγησε τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Σας καθιστούμε υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο της Λέσβου. Η κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες καταστάσεις και θα είστε εσείς ο ηθικός αυτουργός».
naftemporiki.gr