Skip to main content

Βρετανοί βουλευτές βλέπουν «ανώτατες αρχές» της Σ. Αραβίας πίσω από βασανιστήρια

Τρεις Βρετανοί βουλευτές προσυπογράφουν τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις οποίες γυναίκες ακτιβίστριες που κρατούνται στη Σαουδική Αραβία έχουν υποστεί βασανιστήρια. Οι βουλευτές εκτιμούν ότι πιθανότατα η ευθύνη για την παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας βαραίνει «τις ανώτατες αρχές της Σαουδικής Αραβίας».  

Τα συμπεράσματα των εκθέσεων ενετίνουν την ανησυχία των δυτικών συμμάχων για τυχόν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την ηγεσία του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου βρέθηκε σε δύσκολη θέση μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και επικριτή του καθεστώτος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο προξενείο της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη. Για την υπόθεση, που προκάλεσε τη διεθνή καταγραυγή διεξάγεται διεθνή έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι μεταρρύθμισεις στο βασίλειο συμπίπτουν με μία σειρά συλλήψεων αντιφρονούντων του καθεστώτος, μεταξύ των οποίων δεκάδων γυναικών από τον περασμένο Μάιο, οι οποίες μάχονταν για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν, καθώς και στο να μπει ένα τέλος στο σύστημα «ανδρικής προστασίας».  

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, υπάρχουν τουλάχιστον 10 υποθέσεις βασανισμού και κακοποίησης γυναικών, οι οποίες κρατούνταν σε άγνωστη τοποθεσία – σεξουαλικά βασανιστήρια, ηλεκτροπληξία, μαστίγωμα και απειλές κατά της ζωής τους.

Το Reuters είχε αναφέρει μάλιστα ότι στενός συνεργάτης του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος απολύθηκε για τον ρόλο του στη δολοφονία Κασόγκι, επέβλεπε προσωπικά τον βασανισμό τουλάχιστον μίας γυναίκας.

Η Σαουδική Αραβία αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες. Παραταύτα, οι Κρίσπιν Μπλαντ, Λέιλα Μοράν και Πολ Ουίλιαμς θεωρούν αξιόπιστες τις διεθνείς έρευνες.

naftemporiki.gr