Skip to main content

Μεγάλη η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα- Από σήμερα η πλατφόρμα για κατ΄οίκον εμβολιασμούς και αυθημερόν ραντεβού

Με την αύξηση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία να εντείνει τις ανησυχίες για την επιδημιολογική πορεία στη χώρα, η μετάλλαξη Δέλτα εδραιώνει την παρουσία στην κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.834 νέα κρούσματα σε σύνολο 38.547 τεστ (έναντι 1.558 κρουσμάτων σε 55.573 τεστ προχθές), με τη θετικότητα να φτάνει το 4,7% και το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας να ανέρχεται σε 459.146. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 123 ασθενείς, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας ανήλθαν σε 141. Παράλληλα, ακόμα οκτώ ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον ιό ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανόντων από Covid-19 στη χώρα μας σε 12.855.

Με βάση τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα των μεταλλάξεων στην Ελλάδα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκε γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που επιλέχτηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορύσαν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021 .

Από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 760 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούσαν στο στέλεχος Δέλτα, 200 στο Άλφα, 93 στο Βήτα και 1 στο Γάμμα.

Μιλώντας για τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, σημείωσε πως η διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης σηματοδοτεί την αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και το πόσο πιο παθογόνος ή όχι έχει γίνει ο νέος ιός. «Αυξάνεται ακόμα περισσότερο με την επικράτηση ενός άλλου στελέχους του κορωνοϊού, που έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο εξελεγκτικό πλεονέκτημα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στο μεταξύ και στον απόηχο και των νέων περιορισμών στην Μύκονο, πολλές περιοχές βρίσκονται στην «πορτοκαλί» ζώνη επιδημιολογικής επιτήρησης με κίνδυνο να τους επιβληθούν πιο αυστηροί περιορισμοί. Αυτές οι περιοχές είναι η Πάρος, η Ίος, η Σαντορίνη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο όπου παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων.

Αναφερόμενη χθες στα μέτρα που ελήφθησαν στη Μύκονο και απαντώντας αν θα ακολουθήσουν ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η κατάσταση είναι δυναμική και όπου χρειαστεί, η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει. «Είναι μέτρα κυρίως περιορισμού της μεταμεσονύχτιας διασκέδασης. Είναι και καμπανάκι για όλους να τηρούν τα μέτρα, κι αυτό είναι το ελάχιστο που ζητούμε. Ελπίζουμε ότι θα τηρηθούν και δε θα χρειαστεί να παρέμβουμε» ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας πως ειδικά για τη Μύκονο οι έλεγχοι θα ενταθούν.

«Οφείλω να επαναλάβω ότι πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση ότι βρισκόμαστε σε συγκυρία πανδημίας. Το 46% των κρουσμάτων είναι συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα», πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα και με τα στοιχεία, ότι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όπως είχαμε προβλέψει είναι ήδη κυρίαρχη στη χώρα μας, ότι όλοι οι Έλληνες είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας εκ νέου τους πολίτες νε εμβολιαστούν.

Για την ενίσχυση των εμβολιασμών και την «επένδυση» στο τείχος ανοσίας που θα μπορέσει να ανακόψει την ορμή του νέου κύματος και την πορεία της πανδημίας, ενεργοποιούνται από σήμερα επιπλέον εργαλεία, η πλατφόρμα για εμβολιασμό κατ’ οίκον και η δυνατότητα για προγραμματισμό εμβολιασμού αυθημερόν.

Επιπλέον, αναμένεται να επεκταθεί ο εμβολιασμός σε ανηλίκους από 12 ετών και άνω, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι τα εμβόλια σε παιδιά θα γίνονται μόνο με συναίνεση των γονέων τους και ότι δεν πρόκειται ποτέ να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στους ανηλίκους.

Τέλος, από σήμερα οι νέοι ηλικίας από 18-24 ετών θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα freedompass.gov.gr και να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγείται η οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ.

naftemporiki.gr