Skip to main content

Ελεύθερος ο κληρονόμος της Samsung

Από την έντυπη έκδοση

Ελεύθερος αφέθηκε ο Λι Τζέι-Γιογκ, κληρονόμος της «αυτοκρατορίας» Samsung Group, καθώς δικαστήριο της Νότιας Κορέας ανέστειλε την ποινή του, σε μια απροσδόκητη απόφαση, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της κοινής γνώμης, και σε μια ανατρεπτική εξέλιξη σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα στην ιστορία της χώρας.

Η απόφαση για απελευθέρωση του Λι Τζέι-Γιογκ -που είχε καταδικασθεί σε ποινή πενταετούς κάθειρξης, καθώς είχε κριθεί ένοχος για διαφθορά και δωροδοκία της πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες- ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τη διοργάνωση των οποίων έχει αναλάβει η χώρα. Η απελευθέρωση του Λι φούντωσε και πάλι τις συζητήσεις περί διαφθοράς και δωροδοκίας πολιτικών σε υψηλά αξιώματα, εν μέσω της επιρροής που ασκούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις -γνωστές ως chaebols- στην ευρύτερη κοινωνία. Η πολύκροτη υπόθεση είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση της προέδρου Παρκ Γκεούν-Χιέ, καθώς είχαν αποκαλυφθεί οι στενοί δεσμοί μεταξύ των πολιτικών ηγετών της χώρας και του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου, Samsung Group.

Στην ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ μείωσε κατά το ήμισυ την αρχική ποινή του κ. Λι, στα δυόμισι από πέντε χρόνια, ενώ ανέστειλε την ποινή για κατηγορίες όπως δωροδοκία και υπεξαίρεση, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένος να εκτίσει χρόνο φυλάκισης.

Εξερχόμενος του κέντρου κράτησης στη Σεούλ, όπου κρατούνταν από τον Φεβρουάριο, ο 49χρονος Λι, κληρονόμος μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αυτοκρατορίες στον κόσμο, απολογήθηκε για τις πράξεις του, για να προσθέσει ότι χρειάζεται να επισκεφθεί τον άρρωστο πατέρα του, τον πατριάρχη της Samsung Group, τον Λι Κουν-Χι, που υπέστη καρδιακό επεισόδιο το 2014. Ο πρεσβύτερος Λι κατάφερε να γλιτώσει την καταδίκη για κατηγορίες φοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης, μετά την απονομή χάριτος από τον τέως πρόεδρο Λι Μιούγκ-μπακ.