Skip to main content

Ν. Βουτζάς: Ενημέρωση των πυρόπληκτων από κυβερνητικό κλιμάκιο

Τους πυρόπληκτους του Νέου Βουτζά ενημέρωσε, για περισσότερες από πέντε ώρες, το απόγευμα της Παρασκευής κυβερνητικό κλιμάκιο, που επισκέφθηκε την πληγείσα από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου περιοχή.

Σε αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ενώ από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης συμμετείχαν ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς κι ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Μετά από ενός λεπτού σιγή για τα θύματα, εκατοντάδες κάτοικοι του Νέου Βουτζά ενημερώθηκαν για την εξέλιξη των διαδικασιών αποκατάστασης κι έθεσαν σειρά ερωτημάτων.

Η διαδικασία χωρίστηκε σε τρεις τομείς: Υγεία, υλοτόμηση, αποζημιώσεις/επιδόματα.

Εκπρόσωποι από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», αλλά κι από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, εξήγησαν διεξοδικά τη διαδικασία ανάλυσης δειγμάτων από τα αιωρούμενα σωματίδια. Οι μετρήσεις έγιναν και στο γυμνάσιο της περιοχής, αλλά και στο 3ο δημοτικό. Όλοι οι ρύποι είναι κάτω από τα όρια, αλλά χρειάζεται ανάλυση και στα υπολείμματα που έχουν μείνει στο υπέδαφος. Τα αποτελέσματα αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που υπάρχουν στη συλλογή αμιάντου, η δειγματοληψία του οποίου ξεκίνησε λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά. Όπως είπε, οι επιστήμονες δεν ανησυχούν για τον καμένο αμίαντο, αλλά διευκρίνισε ότι πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείαςκαι πως εξυπακούεται ότι δεν πρέπει κανείς να συλλέξει αμίαντο μόνος του, αλλά  να απευθυνθεί σε πιστοποιημένες εταιρίες, που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Περιβάλλοντος.

Μιλώντας για χρονοδιαγράμματα, ο κ. Σπίρτζης είπε πως «δεν είναι δυνατόν μέσα σε 2 ή 3 μήνες να φτιάξουμε τα πάντα μετά από τόσο μεγάλη καταστροφή. Προσπαθήσαμε πολύ, δεν ήταν καθόλου εύκολα όσα κάναμε, όπως το να βρούμε υλοτόμους τον Δεκαπενταύγουστο» κι ανέλυσε διεξοδικά όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και όλες τις ενέργειες που έχουν προβλεφθεί για το άμεσο μέλλον.

Έγινε, επίσης, ενημέρωση και για τα αντιπλημμυρικά έργα, στο πλαίσιο των οποίων, μέχρι το τέλος του έτους θα τοποθετηθούν κορμοδέματα και κλαδοδέματα σε όλα τα ρέματα. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και το έργο θα καλύψει περιοχή 14.000 στρεμμάτων.

Για τον δημοτικό φωτισμό έχουν δοθεί όλοι οι λαμπτήρες και πλέον είναι θέμα ΔΕΔΔΗΕ. Ο διευθυντής της έχει δώσει χρονοδιάγραμμα 15-20 ημερών για να αποκατασταθεί παντού ο δημοτικός φωτισμός. Τα περισσότερα φώτα στη λεωφόρο Μαραθώνος ανάβουν πλέον κι εντός των ημερών θα λειτουργούν όλα όσα βρίσκονται στην κεντρική νησίδα. Όχι όμως και τα πλαϊνά φώτα, γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες και χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Στο θέμα των αδειών και των επιδοτήσεων, κάποιες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονταν σε πρόβλημα με το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο που χρησιμοποιείτο για τα επιδόματα, αλλά τώρα έχει επιλυθεί. Επιβεβαιώθηκε ότι για τα πράσινα και κίτρινα κτήρια θα εκδίδεται άδεια επισκευής από το υπουργείο Υποδομών. Για τα κόκκινα, οι πολίτες θα απευθύνονται στις πολεοδομίες. Γενικά, το βασικό ΦΕΚ που πρέπει να διαβάσουν οι αρμόδιοι μηχανικοί (εάν κάποιοι βιάζονται και θέλουν να αναθέσουν τη μελέτη σε ιδιώτη) είναι το 3255, ώστε να συμπληρώσουν τους φακέλους για τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών.

Παράλληλα, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι από την επόμενη εβδομάδα, με νομοθετική ρύθμιση και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, θα υπάρξει απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους μόνο για τα μη κατοικήσιμα κτήρια.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η απαλλαγή των κατοίκων απο τον ΕΝΦΙΑ και η μη αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις εφορίες, καθώς το θέμα θα ρυθμιστεί ηλεκτρονικά μέσω του Taxis.

Πηγή: ΑΜΠΕ