Skip to main content

Τραμπ: Από την άμυνα στην κατά μέτωπον επίθεση στο Κογκρέσο

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Με το βλέμμα στις εκλογές του Νοεμβριου – και την ιστορία της δίκης για την καθαίρεσή του να ξεφουσκώνει οριστικά – ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να απευθυνθεί απόψε στο έθνος, αλλά και να βρεθεί κατά μέτωπον με τους κατήγορούς του στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την αφορμή της ετήσιας ομιλίας για τη Κατάστασης της Ένωσης.  

Μολονότι πολλοί από το στενό περιβάλλον του, βοηθοί και σύμβουλοι, επιμένουν ότι τώρα δεν είναι η ώρα να απαντήσει στους Δημοκρατικούς, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να αδράξει την ευκαιρία για να πάρει το αίμα του πίσω και να καταγγείλει για δεύτερη φορά στη θητεία του ένα ανελέητο «κυνήγι μαγισσών» από μία παράταξη που δεν μπορεί να σταματήσει τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος θριαμβολόγησε τη νίκη του επί των Δημοκρατικών ήταν μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερ Μάλερ για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 και τον ρολο σε αυτήν της ομάδας του Τραμπ. Αν και ο Μάλερ επικαλέστηκε ανεπάρκεια στοιχείων, ο Αμερικανός πρόεδρος είδε τοτε – όπως και σήμερα, που κανένα στοιχείο και κανένας μάρτυρας δεν κατέθεσε στη δίκη στη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς – μία καθαρή νίκη για τον ίδιο προσωπικά. Αν έχει δίκιο ή άδικο, θα αποτυπωθεί πιθανότατα στο εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου.

Η Γερουσία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βαλει τους τίτλους τέλους της δίκης αύριο απαλάσσοντας τον πρόεδρο τόσο από την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας όσο και από την κατηγορία της παρακώλυσης των ερευνών του Κογκρέσου. Στην ομιλία του απόψε, ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει τον τόνο μίας σκληρής μάχης έως τις 3 Νοεμβρίου. Ο ίδιος ωστόσο έχει δηλώσει ότι θα επικεντρωθεί σε ένα πιο αισιόδοξο όραμα σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον – και η υπόλοιπη χώρα – είναι ίσως πιο πολωμένη από ποτέ.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους,  αναμένεται επίσης να προσφερθεί να συνεργαστεί με τους πολιτικούς αντιπάλους του σε θέματα όπως η μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, των τιμών των φαρμάκων, αλλά και στην ανοικοδόμηση των υποδομών. Καθώς όμως τα δύο πολιτικά στρατόπεδα αρχίζουν να ανεβάζουν τον πολιτικό πυρετό, καμία σημαντική νομοθετική δράση δεν αναμένεται, αν μη τι άλλο για φέτος.