Skip to main content

Ιράκ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ίδρυση εθνοφρουράς

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την ίδρυση εθνοφρουράς δίπλα στις δυνάμεις του τακτικού ιρακινού στρατού.

Αναθεωρείται παράλληλα και η πολιτική την οποία ακολούθησαν οι κυβερνήσεις μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 για την κάθαρση του κράτους από όλους τους εκπροσώπους του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η συγκεκριμένη πολιτική δημιούργησε τεράστιο κενό σε διοικητικά στελέχη και συνέβαλε στην αποσάθρωση του κρατικού μηχανισμού της χώρας, την οποία εκμεταλλεύτηκε το Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο μέρος των εδαφών της χώρας, κυρίως σε περιοχές με σουνιτικό πληθυσμό.

Τόσο η δημιουργία εθνοφρουράς, όσο και το τέλος της πολιτικής της «απομπααθοποίησης», ήταν κομβικά αιτήματα των σουνιτών πολιτικών οι οποίοι στηρίζουν την ιρακινή κυβέρνηση, στην οποία πλειοψηφούν οι σιίτες, οι οποίοι αποτελούν και την πλειονότητα του πληθυσμού.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι του Μπάαθ και ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεΐν ανήκαν στη σουνιτική μουσουλμανική μειονότητα, ενώ οι σουνίτες καταγγέλλουν συχνά ότι πέφτουν θύματα των σιιτικών πολιτοφυλακών, που – με την υποστήριξη του Ιράν – και με πρόσχημα την πάλη ενάντια στο σουνιτικό Ισλαμικό Κράτος, σφαγιάζουν και αμάχους σουνίτες.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.