Skip to main content

Μύκονος: Σε ισχύ τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα, αντιδρούν οι ντόπιοι – Ειδικοί: Ήταν μονόδρομος

Με την ελπίδα ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν θα παραταθούν πέρα από την μεθεπόμενη Δευτέρα και κυρίως ότι η επιδημιολογική έξαρση θα ανασχεθεί, τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα Covid-19 στη Μύκονο. Για τις έξι συνολικά περιοχές που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «κοκκινίζουν» επικίνδυνα (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ίος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο) οι ειδικοί συμφωνούν πως ο μόνος τρόπος ελέγχου είναι τα έκτακτα μέτρα.

Μέσα σε μια εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα τετραπλασιάστηκαν στη Μύκονο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, μπορεί τα κρούσματα στη Μύκονο να είναι 37 με βάσει τα τεστ της Παρασκευής που ήταν πάνω από 90.000, όμως αν κάνουμε αναγωγή των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού θα ήταν 365. Στην Πάρο τα κρούσματα είναι 38, όμως με την αναγωγή φτάνουν τα 254, ενώ στη Σαντορίνη είναι 14 με την αναγωγή όμως θα ήταν επτά φορές πάνω και θα έφταναν τα 74.

Ακόμη και η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να εξεταστεί, για να ανασχεθεί η έκρηξη από τη μετάλλαξη Δ, τόνισε ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας.

«Προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας» δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, διαβεβαιώνοντας από το λιμάνι του Πειραιά ότι πλέον οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι διαπιστώθηκαν ελλειπείς έλεγχοι στον καταπέλτη από μέλη πληρωμάτων, ενώ το Λιμενικό ανέλαβε πλέον τους εξονυχιστικούς ελέγχους με μήνυμα ότι «η συνεργασία των επιβατών είναι προϋπόθεση». Ο υπουργός υπενθύμισε επίσης ότι υποχρεωτικά η επιστροφή από τα νησιά γίνεται με self test.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης απέρριψε τα περί αποτυχίας και πλήγματος στον τουρισμό, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι λόγω της έξαρσης αναγκάστηκε η κυβέρνηση μέτρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απήθυνε έκκληση σε όλους να συμβάλλουν για το τείχος ανοσίας, μέχρι τέλη Αυγούστου.

Στην ακτοπλοΐα μεγάλο μέρος των πληρωμάτων έχει εμβολιαστεί, ενώ οι ανεμβολίαστοι από χθες υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ένα self test κι ένα rapid εβδομαδιαίως, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σπαντιδέας: Τι πληρώνουμε

Σε ερώτημα για το τί θα ακολουθήσει μετά τη Μύκονο σε άλλες περιοχές επιδημιολογικής έξαρσης, ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας απάντησε ότι η μετάλλαξη Δ καλπάζει και δυστυχώς εξαναγκάζει σε λήψη μέτρων. Πληρώνουμε ότι, παρά τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, δεν έγινε το ίδιο με τους εποχιακά εργαζόμενους, ενώ στην κινητικότητα προστέθηκαν οι τουρίστες από χώρες ιδιαίτερα βεβαρυμένες, ανέφερε.

Η έκρηξη του τέταρτου κύματος ήρθε με την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων και η μετάλλαξη Δ έχει διπλάσια μεταδοτικότητα από τη βρετανική, τόνισε ο κ. Σπαντιδέας, επαναλαμβάνοντας ότι οι συνθήκες «μας αναγκάζουν να αναθεωρήσουμε ακόμη και ως προς τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, μέτρο που είχε καταργηθεί και το επανέφεραν ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Δεν έχουμε πολλούς τρόπους να αναστείλουμε την έξαρση. Τα περιοριστικά μέτρα είναι αυτά που ανακόπτουν. Το εμβόλιο είναι λύση που όμως αργεί να εφαρμοστεί» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ζήτησε από την κυβέρνηση να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. «Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει, το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητά της» προέτρεψε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Το lockdown στη Μύκονο πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας. Στέλνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του τουρισμού μας. Αν υπήρχε φιλότιμο, θα ακούγαμε μια συγνώμη για το πρόχειρο-χωρίς μέτρα άνοιγμα του τουρισμού. Αντί συγνώμης όμως, μόνο αυτοθαυμασμός και στοχοποίηση των πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Κατά συρροήν ψεύτης, δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό. Δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο αλλά μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση» ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.

Πηγή: ΕΡΤ