Skip to main content

Η ναυαρχίδα έχει ιστορία

Αίσθηση και πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η παρουσία στα ανοιχτά της Θεσσαλονίκης του USS Mount Whitney, της ναυαρχίδας του 6ου Αμερικανικού Στόλου, που ελλιμενίστηκε στην πόλη για την 83η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ. Το εντυπωσιακό πλοίο, μήκους σχεδόν 200 μέτρων, έχει εκτόπισμα 15.000 τόνων και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 23 κόμβων.

Φέρει επαρκή ποσότητα τροφίμων για αποστολή 90 ημερών, παράγει δε ημερησίως 100.000 γαλόνια γλυκού νερού. Ακόμη, φέρει ένα ελικόπτερο, ενώ ο πολεμικός εξοπλισμός του είναι ελαφρύς, με κύριο σκοπό την αυτοπροστασία. Το πλοίο αποτελεί τρόπον τινά έναν «πύργο ελέγχου» για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, συλλέγοντας πληροφορίες που χρειάζονται για κάθε εντολή που δίνεται στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Είναι σε συνεχή επικοινωνία με δορυφόρο και φέρει κεραίες ισχυρού σήματος ασύρματης τηλεπικοινωνίας και δικτύου wi-fi, καθιστώντας δυνατή την επικοινωνία σε εύρος ολόκληρου του πλανήτη.

Tέθηκε σε υπηρεσία το 1971 και έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, την Καραϊβική, τον Ινδικό, καθώς και στο Κέρας της Αφρικής. Επίσης, τον Αύγουστο του 2008 είχε αποσταλεί στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους είχαν πληγεί από τον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας, ενώ από τον Μάρτιο του 2011 αποτέλεσε το κύριο σκάφος διοικήσεως για τη διεθνή επιχείρηση κατά της Λιβύης. Χθες μάλιστα ο διοικητής της ναυαρχίδας Robert Agular συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στον οποίο εξέφρασε τον ενθουσιασμό των Αμερικανών ναυτών για τον καιρό, τον πολιτισμό, τη φιλοξενία και βέβαια για την εκπληκτική κουζίνα της Θεσσαλονίκης.