Skip to main content

EMSA: Μόνο ένα πλοίο του δικτύου ήταν εφικτό να φθάσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα

Μόνο ένα πλοίο του δικτύου EMSA ήταν τεχνικώς εφικτό να φθάσει στον τόπο του ατυχήματος στη Σαλαμίνα για να συμβάλει στον καθαρισμό του Σαρωνικού σε σχετικώς σύντομο χρονικό διάστημα, μικρότερο των τριών ημερών, διευκρινίζει η εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα Ραντίνα Ρούσεβα.

Σε δήλωσή της στο ΑΜΠΕ τονίζει ότι το πλοίο αυτό ήταν το «Ακταία», το οποίο εδρεύει στο λιμάνι του Πειραιά. Σημείωσε ότι τα άλλα τρία πλοία του EMSA που ήταν σχετικώς κοντά στην περιοχή του συμβάντος είναι το «Balluta» στη Βαλέτα της Μάλτας, το «Αλεξάνδρεια» (Λεμεσός, Κύπρος) και το Galaxy Eco (Βάρνα, Βουλγαρία).

Αναφέρει ότι ανεξάρτητα από την τοποθεσία των δραστηριοτήτων τους, τα 16 σκάφη του δικτύου EMSA μπορούν να κινητοποιηθούν για να ανταποκριθούν σε πετρελαιοκηλίδα οπουδήποτε στα ευρωπαϊκά ύδατα.

Η εκπρόσωπος του EMSA σημείωσε επίσης πως σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους, τα σκάφη του δικτύου έχουν μέγιστη περίοδο 24 ωρών προκειμένου να ανταποκριθούν σε αίτημα παροχής βοήθειας και να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τον τόπο ενός ατυχήματος.

Παρακάτω παρατίθενται οι ενδεικτικοί χρόνοι για τα 3 σκάφη που αναφέρονται παραπάνω για να φθάσουν στην περιοχή του συμβάντος από τις αντίστοιχες βάσεις τους.

  • Balluta Bay (La Valletta, Μάλτα) 3 ημέρες και 7 ώρες.
  • Αλεξάνδρεια (Λεμεσός, Κύπρος) 3 ημέρες και 10 ώρες.
  • Galaxy Eco (Βάρνα, Βουλγαρία) 4 ημέρες.