Skip to main content

Γαλλία: Αρχίζει η δίκη Στρος-Καν για μαστροπεία

Σε δικαστήριο της Λιλ εμφανίζεται εντός της ημέρας ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, κατηγορούμενος για διακεκριμένη μαστροπεία, αδίκημα το οποίο, κατά το γαλλικό δίκαιο, υποβοηθά ή ενθαρρύνει την πράξη της πορνείας και συμμετοχή σε «δίκτυο πορνείας» το οποίο δραστηριοποιείτο σε ξενοδοχεία.

Ο 65χρονος κ. Στρος – Καν, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη, κατηγορείται για την πιο σοβαρή μορφή του συγκεκριμένου αδικήματος, το οποίο, στην χειρότερη περίπτωση, επιφέρει 10ετή φυλάκιση και πρόστιμο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, επειδή στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότερες από μία πόρνες.

Η υπόθεση «Κάρλτον», όπως έγινε γνωστή, η οποία πήρε το όνομά της από ένα ξενοδοχείο στη Λιλ, αφορά στα «ροζ» πάρτι στα οποία συμμετείχε ο κ. Στρος-Καν, ο οποίος κάποτε προαλείφετο για πρόεδρος της Γαλλίας. Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει πως ναι μεν συμμετείχε σε πάρτυ ομαδικού σεξ, αλλά δεν γνώριζε ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτά ήταν πόρνες.

Η υπόθεση έγινε γνωστή το 2011, έπειτα από έρευνα για δίκτυο πορνείας το οποίο δρούσε στο ξενοδοχέιο της Λιλ, «Κάρλτον».

Το όνομα του κ. Στρος-Καν ενεπλάκη όταν αναφέρθηκε από εκδιδόμενες στο ξενοδοχείο κατά την ανάκρισή τους από τις αρχές και για τον λόγο αυτό η έρευνα διευρύνθηκε.

Μαζί με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, κατηγορούνται άλλα 13 άτομα: από μικροεπιχειρηματίες, έναν ξενοδόχο, έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας κι έναν δικηγόρο μέχρι τον επονομαζόμενο «Ντοντό ο Σαλαμούρας» (Dodo la Saumure) ή «Ντοντό ο Νταβατζής», ιδιοκτήτη οίκου ανοχής, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι ενόψει της εμφάνισής του στο δικαστήριο έκανε… λεύκανση στα δόντια του στην Ισπανία.

Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.

Η δίκη αναμένεται να κρατήσει τρεις εβδομάδες. Σε αυτήν θα προεδρεύουν τρεις δικαστές, αλλά δεν θα υπάρχουν ένορκοι. Ο ίδιος ο κ. Στρος-Καν δεν αναμένεται να καταθέσει πριν από τις 10 Φεβρουαρίου, αλλά θα βρίσκεται στο δικαστήριο.