Skip to main content

Προπαγάνδα τα περί παραβίασης, απαντά η Μόσχα στην Άγκυρα

«Αβάσιμη προπαγάνδα» χαρακτήρισε η Μόσχα τις καταγγελίες της Άγκυρας περί παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου την Παρασκευή, από αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας.

«Οι ανακοινώσεις της Τουρκίας σχετικά με την υποτιθέμενη παραβίαση του εναερίου χώρου της από ένα ρωσικό SU-34 αποτελούν αβάσιμη προπαγάνδα» δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι ούτε τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη Συρία ούτε οι σταθμοί ραντάρ της Συρίας κατέγραψαν οποιαδήποτε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ένα ρωσικό βομβαρδιστικό SU-34 παρά τις προειδοποιήσεις του ραντάρ, παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας.

Εξηγήσεις για το συμβάν κλήθηκε να δώσει ο ρώσος πρέσβης, μετέδωσε το Reuters.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η συγκεκριμένη παραβίαση αποτελεί σαφή ένδειξη πως η Ρωσία επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο, η Άγκυρα κατέρριψε ρωσικό μαχητικό, κάνοντας λόγο για παραβίαση του εναέριου χώρου της.

Συνάντηση με τον Πούτιν ζητεί ο Ερντογάν

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί να έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την καταγγελία της Άγκυρας για ρρωσική παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις «επιπτώσεις» των «ανεύθυνων ενεργειών» της.

«Η Ρωσία θα υποστεί τις συνέπειες εάν συνεχίσει τέτοιου είδους παραβιάσεις εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Τέτοιου είδους ανεύθυνες πράξεις δεν ωφελούν ούτε τη Ρωσική Ομοσπονδία ούτε τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ούτε την περιφερειακή ή παγκόσμια ειρήνη», πρόσθεσε.

Να σέβεται τον εναέριο χώρο του ζητεί το ΝΑΤΟ από τη Ρωσία

Κάλεσμα στη Μόσχα να «σέβεται πλήρως» τον εναέριο χώρο του απηύθυνε το Σάββατο το ΝΑΤΟ, λίγες ώρες μετά την καταγγελία της Τουρκίας, η οποία είναι κράτος μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, για νέα ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της.

«Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας χθες, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από τις τουρκικές αρχές. (Ανάλογα) περιστατικά που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν έχουν δείξει πόσο επικίνδυνη είναι τέτοιου είδους συμπεριφορά» επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Καλώ τη Ρωσία να ενεργεί με υπεύθυνο τρόπο και να σέβεται πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις δεν θα επαναληφθούν» προστίθεται στην ανακοίνωση.