Skip to main content

Πρ. Παυλόπουλος: Προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης η Ελλάδα προς Ανατολάς

Στα εθνικά θέματα που αφορούν τόσο την υπόθεση της ΠΓΔΜ, την σχέση της χώρας μας με την Αλβανία, την Τουρκία αλλά και στο Κυπριακό ζήτημα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας αλλά και στην 1η Στρατιά στη Λάρισα.

O κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της Ε.Ε προς την Ανατολή», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που συνδυάζει την γεωγραφική θέση, την δημοκρατική σταθερότητα και τον προσανατολισμό προς την υπεράσπιση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Όπως είπε ο Πρόεδρος, τα εθνικά θέματα της Ελλάδας είναι και θέματα της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας, ενώ απευθυνόμενος στους συμμάχους, αλλά και στις χώρες που προσδοκούν να γίνουν μέλη της Ε.Ε, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα αυτό που απαιτεί «δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Μιλώντας για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο επικεφαλής του κράτους είπε ότι για να έχει η συγκεκριμένη χώρα ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή προοπτική θα πρέπει η χώρα να εφαρμόζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, θα πρέπει να μην έχει αλυτρωτικές τάσεις, ενώ σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι θα πρέπει «το όνομα να αποκλείει οποιονδήποτε αλυτρωτισμό, αλλά και να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στην έννομη τάξη, ξεκινώντας από το Σύνταγμα αλλά και να υπάρξουν εγγυήσεις που θα αποκλείουν τον αλυτρωτισμό που αφορά τα σύνορα».

Σχετικά με τις σχέσεις της χώρας μας με την Αλβανία ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «είναι αδιανόητο για την ηγεσία της Αλβανίας να θέτει θέμα Τσαμουρίας», επισημαίνοντας πως «εάν θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική η Αλβανία, καλύτερα να μη θυμίζει τι σημαίνει η ιστορία των επονομαζόμενων τσάμιδων κατά την διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο κυπριακό ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι πρέπει να υπάρξει λύση, που να είναι σύμφωνη με την έννοια της κυριαρχίας κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ εξήγησε πως σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, δεν μπορεί να υπάρξει κράτος – μέλος της Ε.Ε με στρατεύματα κατοχής και με εγγυήσεις τρίτων.

Σχετικά με τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, ο κ. Παυλοπουλος είπε πως θέλουμε η Τουρκία να βλέπει προς την Δύση, καθώς «αυτός ο λαός πρέπει να έχει την προοπτική που του αρμόζει, η οποία προοπτική είναι προς την Δύση και την Ε.Ε».