Έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής και του University College του Λονδίνου και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Epidemiology and Community Health», διαπίστωσε ότι έλλειψη φωτισμού στους δρόμους δεν αυξάνει τα τροχαία, τις κλοπές και τους βιασμούς.
Παρατήρησαν μάλιστα ότι πολλοί κάτοικοι δεν πρόσεξαν την μείωση του φωτισμού και δεν αισθάνθηκαν πιο ανασφαλείς, ούτε περιόρισαν τις μετακινήσεις τους. Όμως όταν τα φώτα είχαν σβήσει τελείως σε κάποια σημεία, οι ανησυχίες των ανθρώπων ήταν μεγαλύτερες ενώ, το πλήρες σβήσιμο των φώτων θεωρήθηκε από τους περισσότερους ως έλλειψη ενός δημόσιου αγαθού.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρα Φιλ Έντουαρντς, τα στοιχεία που αναλύθηκαν αφορούσαν την περίοδο 2000-2013, και προέρχονταν από 62 τοπικές κοινότητες της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι πόλεις επιλέχθηκαν από το γεγονός ότι είχαν δοκιμάσει κατά καιρούς να χαμηλώσουν το φωτισμό των δημόσιων χώρων και των δρόμων για εξοικονόμηση ενέργειας.
Είχαν πειραματισθεί με μια ποικιλία στρατηγικών όπως είναι το μόνιμο σβήσιμο ορισμένων φώτων, η μείωση των ωρών που οι λάμπες έμεναν αναμμένες τα βράδια, το χαμήλωμα της έντασης του φωτισμού, η αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με λιγότερο ενεργοβόρες λάμπες LED και πολλά ακόμα.
Τα στοιχεία αυτά εξετάσθηκαν σε σύγκριση με στοιχεία για τυχόν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας δεν διαπιστώθηκε αύξηση σε κλοπές, ληστείες, σεξουαλικές και βίαιες επιθέσεις κ.α. Όπως επεσήμανε ο δρ. ΄Έντουαρντς, «σε μια εποχή που η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη να κάνει περικοπές δαπανών, τα ευρήματά αυτά, αξιολογώντας προσεκτικά τους κινδύνους, δείχνουν ότι ο δημόσιος φωτισμός μπορεί να μειωθεί, χωρίς να αυξηθούν τα τροχαία και τα εγκλήματα».
Και η καθηγήτρια Σέιν Τζόνσον του UCL χαρακτήρισε θετικά τα ευρήματα, αλλά επεσήμανε ότι οι όποιες αλλαγές στις γειτονιές πρέπει να είναι προσεγμένες και μελετημένες.
Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλοί επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί με ένα τέτοιο μέτρο καθώς δεν είναι βέβαιοι για το αν θα υπάρξουν ή όχι αρνητικές επιπτώσεις.