Skip to main content

Σκοπιανό: «Στάση» συλλαλητήριο

Στη διάδοση του μηνύματος «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα» καλούν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου την Κυριακή, εν μέσω της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Παρακαλούνται όλοι οι Έλληνες και Φιλέλληνες να δώσουν το παρών σε αυτό το σημαντικότατο Συλλαλητήριο για να διατρανώσουμε το μήνυμα πως η Μακεδονία είναι Ελλάδα, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Δίνουμε δυναμικό παρών στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 2 μ.μ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προαναγγελία της διοργάνωσης.

Το συλλαλητήριο διεξάγεται στη σκιά των απειλών μέλους της οργάνωσης «Ρουβίκωνας», γεγονός για το οποίο η ΝΔ επικρίνει την κυβέρνηση, την οποία καλεί να διαφυλάξει το δικαίωμα έκφρασης των διαδηλωτών.

Η εξέδρα του συλλαλητηρίου θα στηθεί στην αρχή της Ερμού, κάτω από την πλατεία Συντάγματος. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, εκπρόσωποι της εκκλησίας, και μέλη της συντονιστικής επιτροπής πανμακεδονικών οργανώσεων.

«Θέλουμε η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μιάμιση ώρα, να στείλουμε το μήνυμα, χωρίς να κουράσουμε τον κόσμο», έλεγε χαρακτηριστικά ένας εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου, την ώρα που η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται επί ποδός για την ομαλή εξέλιξη της διοργάνωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει διαμηνύσει ότι τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας δεν επιδρούν στη στάση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις το γεγονός θα αφήσει εκ των πραγμάτων το δικό του αποτύπωμα στις διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό, ανάλογα με τον βαθμό της συμμετοχής.

Το συλλαλητήριο της Κυριακής συγκεντρώνει ευρύτερα έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το Σκοπιανό λαμβάνει χαρακτηριστικά καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων. 

Κυβερνητικά στελέχη με τοποθετήσεις τους επιχειρούν να ταυτίσουν την εκδήλωση διαμαρτυρίας της Κυριακής με «ακροδεξιά στοιχεία», την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να προσδώσει στο συλλαλητήριο χαρακτηριστικά λαϊκής αποδοκιμασίας ευρύτερα της κυβέρνησης και της πολιτικής της, ιδίως στο πεδίο της οικονομίας.

naftemporiki.gr