Skip to main content

Πανελλαδικές: Οι βάσεις σε όλες τις σχολές

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων, που κινούνται καθοδικά στις περισσότερες σχολές, με εξαίρεση τις οικονομικές σχολές στις μεγάλες πόλεις. Μάλιστα, 159 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου το 1/3 του συνόλου των τμημάτων. Συνολικά, από τους 104.000 υποψηφίους, οι 80.000 παίρνουν το εισιτήριο εισαγωγής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε πως στις νομικές σχολές η πτώση κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές στα 200 με 300 μόρια, στις πολυτεχνικές στα 300 με 800 μόρια, στις παιδαγωγικές στα 600 μόρια και στις μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια. Όπως ανέφερε, άνοδο, περίπου στα 400 μόρια, σημειώνουν οι σχολές πληροφορικής, καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές.

Είπε, επίσης, πως οι βάσεις στις σχολές που προστέθηκαν – στα 130 νέα τμήματα – κινούνται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με την υπουργό, το 23% των υποψηφίων εισάγεται στη σχολή της πρώτης προτίμησης τους, ενώ οι γυναίκες υποψήφιες σημειώνουν επιτυχία στο 53,48% και οι άνδρες 46%.

«Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις» εξήγησε η υπουργός. «Το πρώτο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά περίπου 3.200 θέσεις. Ο δεύτερος είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, οι οποίες φέτος κινήθηκαν πτωτικά. Κι ο τρίτος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων, που είναι λίγο πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρυσι. Άρα, ο κύριος λόγος για την πτωτική τάση είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων» ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Όπως επισήμανε, οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια ξεπερνούν το 25% και στα επαγγελματικά λύκεια το 40%. «Έχουμε πει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει τη δυνατότητα να ορίσει τη δική του βάση πάνω από αυτή τη βάση» υπογράμμισε.

Η υπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στη Γ’ Λυκείου δε θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στους βασικούς άξονές του και πως η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων

Από τα 133 νέα τμήματα που εισήχθησαν φέτος στο μηχανογραφικό, τα 81 έχουν βάση κάτω των 10.000 μορίων και 52 πάνω από 10.000 μόρια. Όπως σημείωσε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος ο αριθμός εισακτέων ήταν αυξημένος κι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας πενταετίας.

Για τη γενικότερη πτώση των βάσεων, ο κ. Χατζητέγας σχολίασε πως «στο 2ο και το 4ο πεδίο διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε σωρεία τμημάτων, αφού σε πολλά από αυτά οι βάσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές και δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής σε πανεπιστήμια που η διαφορά μορίων είναι μεγάλη».

Επίσης, ο κ. Χατζητέγας ανέφερε πως στα περιφερειακά τμήματα όλων των πεδίων, και ιδιαίτερα στα φιλολογικά, ιστορικά και στα τμήματα φυσικής και χημείας, οι βάσεις κινούνται γύρω και κάτω από τα 10.000 μόρια. «Μάλιστα στα περιφερειακά τμήματα οικονομικών, πληροφορικής και μηχανικών, οι βάσεις κινούνται στα 5 και 6 χιλιάδες μόρια» τόνισε.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, δεδομένης της διαμόρφωσης των φετινών βάσεων, τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των γνώσεων που έχουν οι υποψήφιοι που μπαίνουν στα περιφερειακά τμήματα, τα οποία, όπως είπε, έχουν υψηλό επίπεδο σπουδών και καθηγητών, ως προς το αν θα μπορέσουν να αποπερατώσουν τις σπουδές τους.

Πάντως, όπως υπογράμμισε, η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων «θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη, καθώς πέτυχαν σε σχολές που δεν ανέμεναν».

Οι βάσεις αναλυτικά

Πώς βλέπουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας: 

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και 

 β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια το μεσημέρι της Τρίτης. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Επίσης, την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων, εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του υπουργείου.

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες

«Θέλω να συγχαρώ όλους τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων. Θερμά συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτικούς και στις οικογένειές σας που σας στήριξαν σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή» ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Χαρακτήρισε τα φοιτητικά χρόνια «χρόνια εμπειριών, απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων και πλούσιων παραστάσεων» κι ευχήθηκε στους επιτυχόντες να ζήσουν αυτά τα χρόνια «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η υπουργός απευθύνθηκε, ωστόσο, και σε όσους δεν πέτυχαν τον στόχο τους. «Σας ενθαρρύνω να δείτε αυτή τη στιγμή ως ευκαιρία, ως πρόκληση για την επόμενη επιτυχία σας. Με εργατικότητα, φιλοδοξία και πείσμα, είμαι σίγουρη ότι θα εκπληρώσετε τον επόμενο στόχο που θα θέσετε στον εαυτό σας» δήλωσε.

«Η κυβέρνηση είναι κοντά και σε όλους εκείνους οι οποίοι θα συνεχίσουν στην κατεύθυνση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στόχος μας είναι μια Ελλάδα που δίνει ευκαιρίες και εξασφαλίζει τα μέσα σε όσους επιθυμούν τη γνώση και την προκοπή και προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον» κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 103.963, εκ των οποίων 91.763 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.200 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός  υποψηφίων ήταν 104.780.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 80.696 υποψήφιοι, έναντι 77.510 το 2018.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ