Skip to main content

Πυρκαγιές σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Πρέβεζα – «Καμπανάκι» για την Παρασκευή

Πύρινα μέτωπα εξελίσσονται το μεσημέρι της Πέμπτης ανά τη χώρα.

Στη Βοιωτία, στις φλόγες τυλίχθηκε δασική έκταση στο Ακραίφνιο Ορχομενού, όπου έσπευσαν 13 πυροσβέστες με έξι οχήματα και από αέρος ένα ελικόπτερο και δύο Petzetel. Λίγο πριν τις 22:00 οι εστίες της τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο.

Επίσης στη Βοιωτία πυρκαγιά μαίνεται στα Αντίκυρα, όπου επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Νωρίτερα, φωτιά εκδηλώθηκε και στο Πετρωτό Δομοκού Φθιώτιδας. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 7 πυροσβέστες, δύο Canadair και ισάριθμα Petzetel, καθώς κι ένα μηχάνημα έργου του ΟΤΑ.

Από νωρίς το απόγευμα, άλλο μέτωπο απασχόλησε την πυροσβεστική, σε αγροτοδασική έκταση στη Δημοτική Ενότητα του Λούρου Πρεβέζης. Στην περιοχή έφθσαν 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με οκτώ πυροσβέστες, δύο Petzetel, εθελοντικό όχημα και υδροφόρα της Περιφέρειας Ηπείρου, που λίγο πριν τις 21.00 το έθεσαν υπό μερικό έλεγχο.

Την ίδια ώρα, χαμηλή βλάστηση έκαψε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Παιανία Αττικής.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, κατά το τελευταίο 24ωρο (ώρα 19:00), εκδηλώθηκαν 36 δασικές πυρκαγιές ανά τη χώρα. Για την κατάσβεσή τους συνολικά επιχείρησαν 430 πυροσβέστες, 152 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ένα ελικόπτερο, έξι Canadair και ισάριθμα Petzetel. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών και των ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου στην Κεντρική Εύβοια έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ παραμένουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και των συναρμόδιων φορέων, μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Στο μεταξύ, πολύ υψηλός προβλέπεται για αύριο, Παρασκευή, ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε 14 περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η προειδοποίηση αφορά σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κύθηρα, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα και Ηλεία.

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να την ειδοποιούν αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 ή στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα δηλώνουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ενόψει της αυριανής ημέρας. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια θα συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα με τη διάθεση έξι υδροφόρων. Παράλληλα, υδροφόρα οχήματά της θα βρίσκονται στο Πεδίο του Άρεως και στο Αττικό Άλσος, το οποίο θα παραμείνει κλειστό.

naftemporiki.gr