Skip to main content

Στην Κω το μεσημέρι το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» για τη φιλοξενία μεταναστών

Στην Κω αναμένεται να καταπλεύσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δυναμικότητας 2.000 – 2.500 θέσεων, που θα φιλοξενήσει προσωρινά μετανάστες για περίπου 15 ημέρες.

Το συγκεκριμένο πλοίο πιθανότατα θα αντικατασταθεί στη συνέχεια με άλλο. Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία της Μεσογείου.

Αστυνομικοί και οι λιμενικοί της Δωδεκανήσου εκφράζουν πάντως τον προβληματισμό τους για τη φιλοξενία των μεταναστών στο πλοίο. «Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την απόφαση μετακίνησης πλοίου στην Κω, και η παραμονή του εντός του λιμένα, για την φιλοξενία 2.500 μεταναστών από τον μεγάλο αριθμό που βρίσκονται σήμερα στο νησί. Από την πλευρά μας θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας ως προς την υλοποίηση του εγχειρήματος και την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Διοικητικά Συμβούλια των αστυνομικών υπαλλήλων βορείου και νοτίου Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και το σωματείο των Λιμενικών.

Όπως εξηγούν, η πρωτοβουλία αυτή «εγκυμονεί πολύπλευρους κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των μεταναστών και του πληρώματος (φωτιά, διενέξεις μεταξύ διαφόρων εθνικοτήτων κ.α), όσο και των ένστολων (ΕΛ.ΑΣ, Λ.Σ), που θα κληθούν να υλοποιήσουν το εγχείρημα».

«Η πείρα μας έχει δείξει ότι η πολυήμερη παραμονή αλλοδαπών διαφόρων εθνικοτήτων σε κλειστούς χώρους δημιουργεί εντάσεις τις οποίες στον ιδιότυπο χώρο ενός πλοίου δύσκολα αντιμετωπίζονται», προσθέτουν οι αστυνομικοί και οι λιμνικοί, ζητώντας τέλος την άμεση μεταφορά των μεταναστών από την Κω με το συγκεκριμένο πλοίο σε οργανωμένες ανοικτές δομές της ηπειρωτικής χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ