Ο ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ε.Ε., δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας των εργασιών της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έλαβε στήριξη στο αίτημα να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των δημοκρατικών αξιών. «Αυτό το μήνυμα απομονώνει όσους έχουν παράλογες αξιώσεις, οι οποίες στο βάθος μπορεί να προσβλέπουν και σε διαιρέσεις», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Κατά τις κοινές δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των επτά χωρών που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συνεννόηση των χωρών του Νότου θα έχει μέλλον, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των Μεσογειακών κρατών, αλλά και των μελών της Ε.Ε..
Όπως είπε, η Ε.Ε. έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο για την αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά και για να ενισχύσει τον περιφερειακό της ρόλο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες «για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση όραμα που θα εμπνέει τους ευρωπαϊκούς λαούς».
Επεσήμανε επίσης ότι συμφωνήθηκε η συνέχιση των προσπαθειών για ενίσχυση της αλληλεγγύης πάνω στην οποία «χτίστηκε» η Ε.Ε., ενώ εξέφρασε τη στήριξη των ηγετών του Νότου για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, καθώς και για επαναφορά της κοινωνικής συνοχής στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κυβέρνηση: Στήριξη Ολάντ και χωρών του Νότου στις ελληνικές θέσεις
Για σαφή και καθαρή στήριξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου της Λισαβόνας στις ελληνικές θέσεις, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι οι χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο, ζητούν έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ.
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο κ. Ολαντ είπε ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.
Ολάντ: Να δούμε και πολιτικές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη
«Πρέπει η Ε.Ε. να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη στους λαούς της», δήλωσε εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά το πέρας των εργασιών της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της Ε.Ε., ενώ πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν και πολιτικές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
«Πρέπει να δούμε πάνω σε τι χτίστηκε η Ε.Ε. και τι γίνεται σήμερα, ποια είναι η θέση των λαών», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διχαστικά ζητήματα, καθώς και απειλές στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Ε.Ε. Περιγράφοντας τις προκλήσεις, στάθηκε στην κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και τις σχέσεις με την Αφρική.
Ν. Αναστασιάδης: Απαιτείται η υλοποίηση των διακηρύξεων για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ευρώπης
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι έγινε σε βάθος συζήτηση των προβλημάτων και προκλήσεων όλης της Ε.Ε. αλλά και των χωρών του Νότου, ενώ υπογράμμισε ότι «απαιτείται η υλοποίηση των διακηρύξεων για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ευρώπης».
Το Κυπριακό στη συνάντηση Αλ. Τσίπρα – Ν. Αναστασιάδη
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάση, στο περιθώριο της 2ης ευρωμεσογειακής συνόδου στη Λισαβόνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν πώς θα παρουσιαστούν από κοινού οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Συνόδους της Λισαβόνας και της Μάλτας, η οποία πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, αντάλλαξαν απόψεις «με ειδικότερη έμφαση σε θέματα που άπτονται του Κεφαλαίου Ασφάλειας και Εγγυήσεων, όπως και της τουρκικής απαράδεκτης απαίτησης για την παραχώρηση, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ε.Ε. σε Τούρκους υπηκόους στην επανενωμένη Κύπρο».
Αργότερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της παρέμβασής του κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και στις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μετά και τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη.
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε ειδικότερα στην παρουσία της Ε.Ε. στη Διάσκεψη της Γενεύης και την εκφρασθείσα θέση τόσο της Ε.Ε. όσο και των κρατών μελών για το γεγονός ότι η αποτελεσματικότερη εγγύηση για την ασφάλεια ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η ίδια η ιδιότητά του ως κράτους μέλους.
Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα ζητήματα στο τραπέζι των συνομιλιών που σχετίζονται άμεσα με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ε.Ε., τα οποία επηρεάζουν άμεσα όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια την Ε.Ε. καθώς επίσης όλα τα κράτη μέλη.
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε στην απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αντίκειται στις Συνθήκες της Ε.Ε., να απολαμβάνουν οι Τούρκοι υπήκοοι, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ε.Ε., στην επανενωμένη Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα που άπτονται της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, της ανάγκης όπως η επανενωμένη Κύπρος συνεχίσει να είναι ενεργό και αποτελεσματικό κράτος μέλος, όπως επίσης της ανάγκης ενίσχυσης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την επίλυση του Κυπριακού.
Για οικονομία και προσφυγικό συζήτησαν Αλ. Τσίπρας – Ραχόι
Οικονομία και προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, στο περιθώριο της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου, στη Λισαβόνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σημείωσε τις θετικές εξελίξεις από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό. Επιπλέον, έκανε σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να δει και τον Φρανσουά Ολάντ.
naftemporiki.gr