Skip to main content

Ιράν: Εποικοδομητική η Σύνοδος για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015

Εποικοδομητική χαρακτηρίζουν Ιρανοί αξιωματούχοι την έκτακτη Σύνοδο στη Βιέννη χθες, για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Τονίζουν ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανεπίλυτα ζητήματα και προειδοποιούν ότι η Τεχερανη θα συνεχίζει να αποσύρεται από τις δεσμεύσεις της, εάν οι Ευρωπαίοι δεν καταφέρουν να διασώσουν τη συμφωνία.

«Η ατμόσφαιρα ήταν εποικοδομητική. Οι συζητήσεις ήταν καλές. Δεν μπορώ να πω ότι επιλύσαμε τα πάντα, μπορώ να πω ότι υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο ο Αμπάς Αράκι, ανώτατος διαπραγματευτής της ιρανικής πλευράς.

Τα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία – η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα – συναντήθηκαν με Ιρανούς αξιωματούχους για συνομιλίες προκειμένου να αποκλιμακώσουν την ένταση στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση, στην οποία εντάσσονται  αντιπαραθέσεις στη θάλασσα και παραβιάσεις της πυρηνικής συμφωνίας από την Τεχεράνη.

«Όπως είπαμε, θα συνεχίσουμε να αποσυρόμαστε από τις δεσμεύσεις μας βάσει της συμφωνίας, έως ότου οι Ευρωπαίοι διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας, τόνισε ο Αράκι.

Τα συμβαλλόμενα μέρη προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν, τον Μάιο του 2018, και επέβαλαν εκ νέου αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν, οδηγώντας σε παράλυση μία ήδη αδύναμη οικονομία.

Σε απάντηση στις κυρώσεις, το Ιράν ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα αποσυρθεί από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της συμφωνίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters