Skip to main content

Συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός

Συνελήφθη το μεσημέρι στην Ανάβυσσο ο δραπέτης καταζητούμενος μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Χριστόδουλος Ξηρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα η Αστυνομία παρακολουθούσε άτομο το οποίο υπέθαλπε τον Χριστόδουλο Ξηρό σε μονοκατοικία στην Ανάβυσσο και έτσι οδηγήθηκε στη σύλληψη του καταζητούμενου. Η μονοκατοικία ήταν ενοικιασμένη εδώ και περίπου δύο μήνες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Ξηρός είχε εντοπιστεί και βρισκόταν υπό παρακολούθηση για περισσότερους από τρεις μήνες.

Σήμερα η αστυνομία του είχε στήσει ενέδρα και τον συνέλαβε δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος είχε βαμμένα ξανθά τα μαλλιά του και μούσι, αν και οπλοφορούσε δεν προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή του.

Αυτή την ώρα, ο Χριστόδουλος Ξηρός βρίσκεται στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής και ανακρίνεται.

Βασίλης Κικίλας: Διαρκής ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία

Ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία είναι διαρκής και επίπονος. Είμαστε ασφαλείς και αυτό ενδυναμώνει την σταθερότητα που όλοι θέλουμε και που είναι απαραίτητη για την χώρα, δήλωσε, με αφορμή τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Δημήτρη Τσακνάκη η αστυνομία έφτασε στη σύλληψη του Ξηρού μετά από πολύμηνη έρευνα και αξιοποιώντας πληροφορίες.

Η αντιτρομοκρατική ξεκίνησε την έρευνα στο σπίτι στο οποίο διέμενε το τελευταίο διάστημα ο Χριστόδουλος Ξηρός στην Ανάβυσσο, ανέφερε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ υπογραμμίζοντας πως η αστυνομία πραγματοποίησε επιστάμενες έρευνες στην περιοχή εδώ και τρεις μήνες και έγιναν ακόμη έρευνες πόρτα – πόρτα προκειμένου να εντοπισθεί το κρησφύγετο του Χ. Ξηρού.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, ο Ξηρός την ώρα της σύλληψής του οδηγούσε ποδήλατο, είχε βαμμένα τα μαλλιά του και έφερε όπλο με 14 σφαίρες.

Πως τον έπιασαν

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν ο Ξηρός επέστρεφε με το ποδήλατό του στη μονοκατοικία όπου διέμενε, στην Ανάβυσσο, ένας αστυνομικός με πολιτικά που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα έπεσε λίγα μέτρα μακριά από τον τρομοκράτη.

Ο Ξηρός τον πλησίασε για να δει τι συμβαίνει και αν έχει χτυπήσει και τότε άντρες της αντιτρομοκρατικής τον περικύκλωσαν και τον ακινητοποίησαν.

Προετοίμαζε χτύπημα;

Τόσο ο κ. Κικίλιας, όσο και ο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ απέφυγαν να απαντήσουν εάν ο Χριστόδουλος Ξηρός προετοίμαζε κάποιο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα, λέγοντας πως είναι σε εξέλιξη έρευνες.

«Συνεχίζονται  οι έρευνες όχι μόνο στην Ανάβυσσο αλλά και σε άλλες περιοχές» δήλωσαν.

Βρέθηκε βαρύς οπλισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις έρευνες των ανδρών της αντιτρομοκρατικής στο σπίτι που διέμενε ο Ξηρός έχουν βρει βαρύ οπλισμό.

Συγκεκριμένα πρόκειται για καλάσνικοφ καθώς και ένα τμήμα από αντιαρματικό.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εντοπίστηκαν σακιά με άμμο και τσιμέντο. Ανώτατο στέλεχος της ΕΛΑΣ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ετοίμαζε μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα.

Σύλληψη ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή του

Υπενθυμίζεται ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός θεωρήθηκε δραπέτης στις 6 Ιανουαρίου του 2014 όταν  δεν εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής για να δώσει το παρών στο πλαίσιο 9ήμερης άδειας που είχε λάβει.

Λίγες ημέρες αργότερα στις 20 Ιανουαρίου 2014 ο Χριστόδουλος Ξηρός επανεμφανίσθηκε σε βίντεο, απειλώντας με ένοπλη δράση κατά του κράτους. Τότε ο 57χρονος δραπέτης καλούσε σε ενότητα τους συντρόφους του και χαρακτήρισε την απόδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού «προσωπική επιτυχία».

Μάλιστα για την απόδρασή του είχε αναφερθεί και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, εκφράζοντας την ανησυχία των ΗΠΑ για το γεγονός, όπως είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2014, ότι ο καταδικασμένος τρομοκράτης Χριστόδουλος Ξηρός, καίριο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», η οποία δολοφόνησε πέντε μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, αγνοείται μετά από άδεια που του δόθηκε από τις φυλακές.

Σημειώνεται ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, καθώς συμμετείχε σε έξι δολοφονίες και πέντε απόπειρες δολοφονίας.