Skip to main content

Αμηχανία του Κιέβου λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Πομπέο στην Ουκρανία

Τα αμφιλεγόμενα σχόλια που φέρεται να έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, υποβαθμίζοντας τη σημασία που έχει η Ουκρανία για τους Αμερικανούς, φέρνουν το Κίεβο σε δύσκολη θέση, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα.

Η Ουκρανία βαδίζει ήδη σε τεντωμένο σχοινί, προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες, με αφορμή τις πιέσεις που φέρεται να άσκησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να ανοίξει ποινική έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η υπόθεση αυτή στάθηκε αφορμή για την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία.

Ο Πομπέο πρόκειται να επισκεφθεί την Ουκρανία την Πέμπτη. Θα γίνει έτσι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που ταξιδεύει στη χώρα αυτή αφού ξεκίνησε η έρευνα σε βάρος του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

«Νομίζεις ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την Ουκρανία;» φέρεται να φώναξε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια δημοσιογράφο του δημόσιου ραδιοφώνου NPR, όταν εκείνη του υπέβαλε ερωτήσεις για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Ο Πομπέο ισχυρίζεται ότι η δημοσιογράφος λέει ψέματα. Το NPR όμως επιμένει στη δική του εκδοχή για τη συνομιλία του υπουργού με τη δημοσιογράφο.

Ο Ζελένσκι δεν έχει σχολιάσει το θέμα, τηρώντας τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει, να αποφεύγει ή να αποκρούει τις περισσότερες ερωτήσεις που αφορούν την παραπομπή του Τραμπ.

Ο Σβιάτοσλαβ Γιούρας, βουλευτής με το κόμμα του Ζελένσκι, ο οποίος μετέχει την Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής του κοινοβουλίου, είπε ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να θέσει το θέμα. Ο αναλυτής Βολοντίμιρ Φεσένκο τόνισε η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να διαμαρτυρηθεί. «Μπορεί να μην μας αρέσει αυτό που φέρεται να είπε ο Πομπέο, αλλά δεν μπορούμε να του ασκήσουμε κριτική για αυτό. Δεν μπορούμε να δείξουμε αρνητική στάση», τόνισε.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σημειώνει ότι η επίσκεψη του Πομπέο είναι «σαφής επίδειξη της υποστήριξης προς την Ουκρανία». Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να στηρίξει την Ουκρανία και τον αγώνα της κατά της διαφθοράς.

Από την πλευρά του, ο Μπιλ Τέιλορ, πρώην κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ουκρανία. «Η απάντηση θα πρέπει να είναι καταφατική», ανέφερε ο κ. Τέιλορ σε άρθρο του στους «ΝΥΤ», δύο ημέρες αφότου ο ΥΠΕΞ Πομπέο φέρεται να ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο εάν οι Αμερικανοί «ενδιαφέρονται για την Ουκρανία».

Ο Τέιλος ήταν ένας από τους βασικούς μάρτυρες στην έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, CNN