Skip to main content

«Είχαμε προειδοποιήσει» η επισήμανση πυροσβεστών για την καταστροφή στα Κύθηρα

Αναμενόμενη ήταν, κατά την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), η καταστροφή από τη δασική πυρκαγιά στα Κύθηρα.

Όπως καταγγέλλει, είχε εγκαίρως αναδείξει τις μεγάλες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και στις δομές της πυροπροστασίας, όπως εγκαίρως είχε αναδείξει και είχε προειδοποιήσει με τις παρεμβάσεις της προς την πολιτική και φυσική ηγεσία τον Μάιο και τον Ιούνιο για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν οι ελλείψεις αυτές, για την περιοχή της Λακωνίας και των Κυθήρων.

Σύμφωνα με την ΕΑΚΠ, βασική αιτία και αυτής της καταστροφής είναι η συνέχιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ της ίδιας πολιτικής που εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με τις μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος και της πυρασφάλειας της χώρας.

Εν τω μεταξύ, σε σημερινό της δημοσίευμα η Καθημερινή αποκαλύπτει ότι ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης είχε στείλει πέντε επιστολές – εκκλήσεις προς τρεις διαφορετικούς αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος τα προηγούμενα 2,5 χρόνια, προειδοποιώντας για τη δραματική υποστελέχωση του πυροσβεστικού κλιμακίου του νησιού, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση. 

Στην πιο πρόσφατη από τις πέντε επιστολές, στις 13 Μαρτίου 2017, ο κ. Χαρχαλάκης αποδείχτηκε τελικά προφητικός: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποια ακριβώς λογική αποδομείται σταδιακά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο (Π.Κ.) Κυθήρων, γεγονός που μας ανησυχεί πάρα πολύ ενόψει και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Το νησί μας διαθέτει τεράστιες δασικές εκτάσεις που δεν δύναται να εποπτευθούν με τόσο λίγο προσωπικό. Σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος τι ακριβώς θα γίνει; Θα αναμένουμε ώρες επί ωρών ενίσχυση από την Πελοπόννησο; Και εάν ο καιρός δεν το επιτρέπει; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της τραγικής υποβάθμισης του τοπικού Π.Κ.;».