Skip to main content

Απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ζητούν οι δικηγόροι

Συγκλήθηκε σήμερα Τρίτη η συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του δικηγορικού σώματος για το σχέδιο νόμου του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ) που κατατέθηκε στην Βουλή. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, σε συναντήσεις τους με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, διατύπωσαν το καθολικό αίτημα των δικηγορικού σώματος για απόσυρση του σχεδίου νόμου.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων της χώρας συνεδρίασε εκτάκτως στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου του ΚΠΔ.

Η συντονιστική επιτροπή, αφού μελέτησε το κείμενο του νέου Κώδικα, διέκοψε τη συνεδρίασή της και αντιπροσωπεία της με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ολομέλειας Βασ. Αλεξανδρή συναντήθηκε με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους οποίους ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις του δικηγορικού σώματος επί του νομοσχεδίου.

Αναλυτικότερα, αντιπροσωπεία της συντονιστικής συναντήθηκε με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη και τους εισηγητές – βουλευτές του κόμματος κατά τη συζήτηση στη Βουλή, Αντ. Συρίγο και Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον επκεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον εισηγητή βουλευτή του Ποταμιού Αλεξ. Χατζηδημητρίου και τον βουλευτή του κόμματος Ιασ. Φωτήλα.

Ακόμη, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και είχε συνάντηση με την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά, παρουσία του εισηγητή στη Βουλή, Ανδρέα Λοβέρδου.

Επίσης επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Δημ. Τζανακόπουλο, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, βουλευτή Νικ. Δένδια.

Τα μέλη της συντονιστικής διατύπωσαν προς όλους τους συνομιλητές τους το καθολικό αίτημα των δικηγορικού σώματος για απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.

Παράλληλα, εναλλακτικά υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις για διόρθωση των αστοχιών που κατά τη γνώμη τους περιέχει το σχέδιο του Κώδικα και οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, όχι μόνο δεν επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης αλλά τουναντίον, παραβιάζουν τις αρχές της δίκαιης δίκης και πλήττουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Τέλος, αφού παραστεί, αύριο το πρωί (Τετάρτη, 22 Ιουλίου) και στη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο, η συντονιστική θα συνεδριάσει εκ νέου για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ