Συμφωνητικό για την μακροχρόνια μίσθωση του Αρσακείου Μεγάρου (της Στοάς του Ορφέως, της Στοάς του Βιβλίου και του Αιθρίου του Αρσακείου Μεγάρου) επί των οδών Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πεσμαζόγλου και Αρσάκη, υπεγράφη χθες – μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας – από τον πρόεδρο της Φ.Ε. καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη και από τον Άρη Κεφαλογιάννη, διαχειριστή και νόμιμο εκπρόσωπο της εκμισθώτριας εταιρείας «LEGENDARY FOOD IKE».
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις, σε συνέχεια τού διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στις 3 Ιανουαρίου 2018 για την αξιοποίηση ολόκληρου του κτηρίου του Αρσακείου Μεγάρου (πλην των χώρων που μισθώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 1984).
Το ακίνητο μισθώνεται για 35 χρόνια με σκοπό τη δημιουργία ενός πρότυπου πολιτισμικού και γαστρονομικού εμπορικού κέντρου – πολυχώρου, το οποίο θα αναδείξει διεθνώς την ελληνική μεσογειακή διατροφή και τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό, συνιστώντας πόλο έλξης και σημείο αναφοράς στο κέντρο των Αθηνών για την ποιοτική διατροφή με επώνυμα ελληνικά προϊόντα επίλεκτων παραγωγών από όλη την Ελλάδα.
Το συγκρότημα θα λειτουργεί στα πρότυπα αντίστοιχων πολυχώρων των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, προβάλλοντας την αυθεντικότητα των ελληνικών προϊόντων διατροφής.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη συμφωνία «όχι μόνο επιτυγχάνεται μια σημαντική οικονομική επένδυση επ’ ωφελεία τόσο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων) όσο και των επενδυτών, αλλά είναι βέβαιο ότι με αυτή θα αναδειχθεί και θα ‘ζωντανέψει’ η περιοχή τού κέντρου των Αθηνών». Επίσης το είδος της επένδυσης – με την προβολή τού ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, των ελληνικών προϊόντων και των Ελλήνων παραγωγών, συμβαδίζει με τους σκοπούς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, παιδευτικούς και πολιτισμικούς.
Στόχος είναι ο πολυχώρος να αποτελέσει «βιωματικό εργαστήριο» υγιεινής διατροφής και αγωγής υγείας για τους μαθητές των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων, αλλά και όλων των σχολείων της χώρας, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα οργανώνονται για τα διατροφικά προϊόντα της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.