Skip to main content

Πορτογαλία: Αναζωπυρώθηκαν οι πυρκαγιές – Ζητήθηκε συνδρομή από τη Μαδρίτη

Τη συνδρομή των αρχών της Ισπανίας – με την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών – ζήτησε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές που αναζωπυρώθηκαν ξανά χθες το βράδυ εξαιτίας των ισχυρών ανέμων στα κεντρικά της χώρας.

Όπως γνωστοποίησε το πορτογαλικό υπουργείο Εσωτερικών, η Λισαβόνα ζήτησε τη συνδρομή της Μαδρίτης, η οποία ανταποκρίθηκε και στέλνει «δύο βαριά αμφίβια αεροσκάφη» που επρόκειτο να είναι διαθέσιμα αργά χθες βράδυ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της εάν χρειαστεί», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα, η πυρκαγιά είχε «πρακτικά τεθεί υπό έλεγχο το πρωί», αλλά «οι ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν» την πλήρη κατάσβεσή της.

Η πυρκαγιά οδεύει να αποδυναμωθεί «κατά τι», σημείωσε από τη δική του πλευρά ο Πέντρο Νούνες, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «εκτυλίσσεται ευνοϊκά», με την έννοια πως δεν απειλούνται πλέον σπίτια.

Οι δασικές πυρκαγιές, που θεωρούνταν «ελεγχόμενες κατά 90%» χθες το πρωί, ενισχύθηκαν από τις ριπές ανέμων από διαφορετικές κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναζωπυρώσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές. Περίπου 1.300 πυροσβέστες με 318 οχήματα και με την υποστήριξη 17 αεροσκαφών, που κινητοποιήθηκαν από όλη την Πορτογαλία, παραμένουν στην περιφέρεια Καστέλου Μπράνκου, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας, και συνεχίζουν την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Στο μικρό χωριό Καρντίγκους, αεροσκάφη και ελικόπτερα έκαναν ασταμάτητα ρίψεις νερού σε σημεία από όπου υψώνονταν στήλες καπνού, υπό τα ανήσυχα βλέμματα των κατοίκων. Εξαντλημένοι πυροσβέστες, που έριχναν συχνά νερό στα κεφάλια τους, συνέχιζαν να επιχειρούν για να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο οι φλόγες να πλησιάσουν σπίτια.

«Εδώ καίει από το βράδυ του Σαββάτου. Χθες νομίζαμε ότι τέλειωσε, ότι [η πυρκαγιά] είχε κατασβεστεί τελείως. Μετά αναζωπυρώθηκε μ’ αυτόν τον αέρα», δήλωσε ο Φερνάντου Αλμέιντα, κάτοικος του Καζάις ντε Σάου Μπέντου.

Οι δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε τρία μέτωπα και τη νύχτα πολλοί οικισμοί εκκενώθηκαν προληπτικά. Το έργο των πυροσβεστών περιέπλεξαν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ριπές ανέμων. Ως το βράδυ της Δευτέρας οι αρχές έκαναν λόγο για 39 τραυματίες, στην πλειονότητά τους ανθρώπους που υπέστησαν δηλητηριάσεις από καπνούς.

Διενεργείται έρευνα από τη δικαστική αστυνομία για να εξακριβωθεί εάν οι πυρκαγιές οφείλονταν σε εμπρησμούς.

Ένας 55χρονος άνδρας τον οποίο βαρύνουν υποψίες ότι έβαλε τη φωτιά στο Καστέλου Μπράνκου – χωρίς ωστόσο να θεωρείται πως διαδραμάτισε κάποιον ρόλο στις άλλες πυρκαγιές – συνελήφθη την Κυριακή, σύμφωνα με τη δικαστική αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Νούνες προέτρεψε χθες το απόγευμα τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές να «επαγρυπνούν» και να ακολουθούν αμέσως τις οδηγίες που τους δίνουν τα σώματα ασφαλείας.

Η κατάφυτη περιοχή που πλήττεται έχει βρεθεί επανειλημμένα στο έλεος πυρκαγιών. Η περιοχή αυτή, που έχει κατά μεγάλο μέρος της ερημωθεί εξαιτίας της μετακίνησης προς τα αστικά κέντρα, κατοικείται πλέον κυρίως από ηλικιωμένους. Μεγάλο μέρος της βλάστησης είναι πεύκα και ευκάλυπτοι: δέντρα που έχουν μεγάλη ζήτηση στη βιομηχανία χαρτοποιίας, αλλά είναι εξαιρετικά εύφλεκτα. Παρά τον μεγάλο κίνδυνο, πολλοί ιδιοκτήτες συνεχίζουν να φυτεύουν ευκαλύπτους, καθώς αναπτύσσονται πολύ γρήγορα κι αποτελούν πηγή όχι ευκαταφρόνητων εσόδων.

Σύμφωνα με μια μελέτη του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο, πάνω από 2.500.000 στρέμματα γης απανθρακώθηκαν σε όλη την Ευρώπη από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2019, έκταση η οποία ήδη ξεπέρασε τα 1.810.000 στρέμματα γης που κάηκαν καθ’ όλη την περίοδο των πυρκαγιών το 2018.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters