Skip to main content

Ποιος σχεδίασε σβάστικα στον αγωνιστικό χώρο γηπέδου στο Σπλιτ της Κροατίας;

Η κροατική αστυνομία διεξάγει εντατικές έρευνες για την εμφάνιση ναζιστικού συμβόλου στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Χάιντουκ στην πόλη Σπλιτ, κατά τη διάρκεια αγώνα των εθνικών ομάδων Κροατίας και Ιταλίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Οστόγιτς.

«Η αστυνομία εργάζεται εντατικά και σίγουρα δεν θα κάνει αυτό που ίσως κάποιοι άλλοι θα έκαναν, δηλαδή να προχωρήσει σε προσαγωγές συγκεκριμένων ατόμων χωρίς ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία. Ενδείξεις, υπάρχουν, αλλά δεν μπορούμε να πιέζουμε και να ορίζουμε προθεσμίες», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πορεία των ερευνών για το σκάνδαλο της σβάστικας στο γήπεδο Πόλιουντ.

Ο κ. Όστογιτς, ο οποίος τη Δευτέρα έλαβε μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών – μελών της Ε.Ε. στη βελγική πρωτεύουσα υπενθύμισε ότι το επεισόδιο καταδικάστηκε απ’ όλους στην Κροατία.

Ο αγώνας διεξήχθη στο Σπλιτ στις 12 Ιουνίου κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των επεισοδίων στο πρώτο παιχνίδι στο Μιλάνο. Στον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκε σβάστικα, την οποία προσπάθησαν οι υπεύθυνοι του γηπέδου να σβήσουν στο ημίχρονο.

Τη σβάστικα σχημάτισαν άγνωστοι δράστες, πιθανώς με σπρέι ή με χημική ουσία που έριξαν στο χορτάρι. Η σβάστικα έγινε ορατή, μόνο όταν άναψαν οι προβολείς κατά την έναρξη του αγώνα.