Skip to main content

Ο γερμανικός Τύπος για τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Καταιγισμός δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο για την Ελλάδα. Στο επίκεντρο η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και ο φόβος ορισμένων ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσει πολιτικά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ΤΑΖ του Βερολίνου σχολιάζει πως για πολλούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευτική η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και επισημαίνει πως ίσως πίσω από αυτή την κίνηση να κρύβεται ένας τακτικισμός. «Τους δεξιούς λαϊκιστές, στην πραγματικότητα ένα one man show του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πάνου Καμμένου, είναι πιο εύκολο να τους έχεις στο χέρι σε σχέση με ένα καθιερωμένο κόμμα με χρονοβόρες διαδικασίες αποφάσεων. Εκτός αυτού, αν και χωρίς να το θέλουν, θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Τότε θα μπορούσε ο Τσίπρας να στοχεύσει σε νέες εκλογές και να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, εφαρμόζοντας το αριστερό του πρόγραμμα χωρίς να πρέπει να λάβει υπόψιν του ενοχλητικούς εταίρους», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η Süddeutsche Zeitung έχει πρωτοσέλιδο την ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα με τον τίτλο «Ο Τσίπρας συμμαχεί με τους δεξιούς». «Μια τέτοια συμμαχία η Ευρώπη δεν έχει ξαναδεί: ο αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με τους δεξιούς λαϊκιστές, οι οποίοι αντιτίθενται στη λιτότητα. Τώρα τα σχέδια της Ε.Ε. για διάσωση τίθενται υπό αμφισβήτηση».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Οι κοσμοθεωρίες των δύο κομμάτων, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού ΑΝΕΛ απέχουν πολύ μεταξύ τους. Η συνεργασία τους είναι περίπου τόσο φυσική σαν να κλείδωνε κανείς σε ένα δωμάτιο τον Όλαφ Χένκελ (πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία) και την Σάρα Βάγκενκνεχτ (αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς) και να τους ανάγκαζε να συνεργαστούν. Και τι δεν κάνει κανείς όταν η πατρίδα καλεί».

Η Berliner Zeitung επιγράφει το σχόλιό της με τον τίτλο «Μια δυσάρεστη συμμαχία» και σημειώνει: «Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Θα μπορούσε να σημάνει το ξεκίνημα μιας αλλαγής της πολιτικής ελίτ και το τέλος του παλιού διεφθαρμένου πελατειακού κατεστημένου. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως κινδυνεύει να χάσει αυτή την ευκαιρία. Το γεγονός ότι συμμαχεί με τους δεξιούς λαϊκιστές των ΑΝΕΛ, των οποίων ο αρχηγός Πάνος Καμμένος, είναι ένας ξενοφοβικός δημαγωγός, δεν είναι καλό σημάδι. Εκτός από την άρνηση απέναντι στο επιβαλλόμενο πρόγραμμα λιτότητας της τρόικας, δεν έχουν κάποιο άλλο κοινό. Ας ελπίσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλύσει αυτή την ανίερη συμμαχία πριν αποτύχει εξαιτίας της».

Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει την οικονομική πολιτική που εφαρμοζόταν έως τώρα: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε ακόμα πιο βαθιά στην κρίση από ό,τι πριν από πέντε χρόνια οφείλεται στην τρόικα. Επέβαλε στη χώρα ένα τεράστιο πρόγραμμα λιτότητας με καταστροφικές συνέπειες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έτσι δεν θα βγει ποτέ η Ελλάδα από την κρίση. Αυτό το λένε στο μεταξύ πολλοί οικονομολόγοι. Ο Τσίπρας, ο νικητής των εκλογών, το έλεγε εδώ και πολύ καιρό».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει εκτενές άρθρο με τον τίτλο: «Φοβούνται μην κολλήσουν» και σημειώνει: «Η ανησυχία δεν αφορά πλέον τις αγορές, οι οποίες την Δευτέρα αντέδρασαν σχετικά ψύχραιμα. Στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φοβούνται λιγότερο τον οικονομικό κίνδυνο μετάδοσης από την Αθήνα και περισσότερο έναν πολιτικό. Παντού στην Ευρώπη ελπίζουν λαϊκιστικές δυνάμεις αριστερά και δεξιά ότι θα ενισχυθούν από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα αδελφό κόμμα στην Ισπανία. Στην Ισπανία το αριστερό κόμμα ονομάζεται Podemos και ο πρόεδρος του Πάμπλο Ιγκλέσιας πιστεύει πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα του δώσει ώθηση».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται με εκτενές άρθρο και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία διερωτάται εάν φέτος θα είναι μια χρονιά κρίσιμων εκλογών με αριστερή στροφή και υπενθυμίζει ότι μετά την Ελλάδα γίνονται εκλογές σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Πηγή: Deutsche Welle