Skip to main content

Μεξικό: Η ροή Μεξικανών μεταναστών προς τις ΗΠΑ σημειώνει πτώση από το 2007

Στο χαμηλότερό της σημείο από τη δεκαετία του ΄70, βρίσκεται μεταναστευτική ροή Μεξικανών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού.

Τη χθεσινή ημέρα, κατά την οποία  πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα για να αρχίσει η κατασκευή τείχους στα σύνορα των δύο χωρών, το Κέντρο για Νομισματικές Μελέτες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε ότι η μετανάστευση από το Μεξικό σημειώνει πτωτική τάση από το 2008, μετά από μια αυξητική τάση που παρουσίασε από το 1990 έως το 2007.

Σύμφωνα με το Κέντρο σήμερα η μετανάστευση Μεξικανών στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε αρνητικά ψηφία, με περισσότερα άτομα να επιστρέφουν στο Μεξικό λόγω της μειωμένης ζήτησης εργασίας στις αμερικανικές πόλεις, των απελάσεων, των συνοριακών ελέγχων και της αυξανόμενης αντιμεταναστευτικής νοοτροπίας σε πολιτείες όπως η Αριζόνα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συλλογικά έχουν μειώσει την επιθυμία των Μεξικανών να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί επιστρέφουν στη χώρα τους πια εθελοντικά.

Από το 2012, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο περίπου 11% των Μεξικανών ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με 21% το 2007.