Skip to main content

Οι Δημοκρατικοί καλούν ξανά τον Τζον Μπόλτον να καταθέσει

Την κλήτευση του πρώην συμβούλου Ασφαλείας Τζον Μπόλτον ως μάρτυρα στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία ζητούν εκ νέου οι Δημοκρατικοί, μετά το χειρόγραφό του, το οποίο έφεραν στο φως οι «New York Times» και το οποίο φέρεται να αποδεικνύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος όντως ζήτησε το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Χθες, οι «New York Times», δημοσίευσαν αποσπάσματα – αν και όχι αυτούσια – από ένα ανέκδοτο βιβλίο του Τζον Μπόλτον. Σε αυτά περιλαμβάνεται η κατηγορία περί κατάχρησης εξουσίας με την οποία βαρύνεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι δηλαδή έδωσε εντολή σε ανώτατο αξιωματούχο τον Αύγουστο να παρακρατήσει τη στρατιωτική βοήθεια των 391 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία έως ότου Ουκρανοί αξιωματούχοι θα συναινούσαν στη διεξαγωγή έρευνας για την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν – του κυριότερου πολιτικού αντιπάλου του.

Εάν το χειρόγραφο είναι αληθές και ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα, τότε καταρρίπτεται η υπερασπιστική γραμμή των Ρεπουμπλικανών ότι δεν υπήρξε quid pro quo – δούναι και λαβείν – του Αμερικανού προέδρου με την Ουκρανία.

«Ο Μπόλτον έρχεται σε άμεση αντίθεση με την καρδιά της υπεράσπισης του προέδρου», δήλωσε στο Twitter ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Άνταμ Σιφ. «Αν πρόκειται να διεξαχθεί μία δίκαιη δίκη, οι γερουσιαστές πρέπει να επιμείνουν κλητευθεί ο Μπόλτον ως μάρτυρας και να παρουσιάσει τις σημειώσεις του και άλλα έγγραφα», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι από την πλευρά της τόνισε ότι η άρνηση των Ρεπουμπλικανών να καλέσουν τον Μπόλτον και άλλους είναι «πλέον αδικαιολόγητη».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να κληθούν να καταθέσουν ανώτεροι νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη δίκη του Τραμπ. Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά το δημοσίευμα, ο Σούμερ επισήμανε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν να κληθεί ο Μπόλτον να καταθέσει.

Από την πλευρά του ίδιου του Μπόλτον, ο οποίος πριν από την έναρξη της δίκης είχε δηλώσει πρόθυμος να καταθέσει, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο ούτε και από τον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να καταθέσει ο Μπόλτον για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

Οι αποκαλύψεις των «New York Times» φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο, μόλις λίγες ώρες ώρες αφότου έκανε τον γύρο του κόσμου ένα βίντεο, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να ζητεί μετ’ επιτάσεως («Ξεφορτώσου την!») την απομάκρυνση της πρώην πρέσβειρας στην Ουκρανία Μαρί Γιοβάνοβιτς, επειδή θεωρούνταν  εμπόδιο στην επιχείρηση πίεσης προς το Κίεβο να ερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλο του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν.

naftemporiki.gr