Skip to main content

Δ. Τζανακόπουλος: Παράλογες και καταστροφικές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ πρόσθετα μέτρα» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας οικονομικά παράλογες και κοινωνικά καταστροφικές τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν φημίζεται για την ορθότητα των προβλέψεών του, ενώ κάλεσε το Ταμείο να αποφασίσει άμεσα τι ακριβώς επιθυμεί να κάνει, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η πρόταση για “αντεστραμμένο κόφτη” είναι η θέση του ΔΝΤ και έχει απορριφθεί από τον προηγούμενο Μάιο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επέμεινε ότι δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης, αλλά ζήτημα διαφορετικών προβλέψεων μεταξύ των θεσμών.

Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί εφαρμογή του «κόφτη».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με διαρροές, ούτε για λόγους πολιτικών εντυπώσεων, αλλά αποτελεί κοινωνική και οικονομική αναγκαιότητα.

Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, σημείωσε ότι καθυστερεί εξαιτίας των αντικρουόμενων απόψεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2018 και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν οι στόχοι που θα τεθούν να επιτευχθούν μετά το 2018.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «μας καλεί να κάνουμε ό,τι ζητεί το ΔΝΤ» και τον κατηγόρησε ότι βρίσκεται με την πλευρά του Ταμείου.

Σε ό,τι αφορά την εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, επεσήμανε ότι «αποδείχθηκε πως το τρίγωνο της διαπλοκής ζούσε και βασίλευε για πάνω από τρεις δεκαετίες στη χώρα» και συμπλήρωσε ότι το σύνολο του πορίσματος με στοιχεία για απάτες μεταβιβάζεται στην Εισαγγελία.