Skip to main content

«Μπλόκο» στα σχέδια Πουτζντεμόν να κυβερνήσει από το Βέλγιο

Να δώσει το «παρών» αν θέλει να ορκιστεί ηγέτης της Καταλονίας και εφόσον έχει άδεια από δικαστή, κάλεσε τον Κάρλες Πουτζντεμόν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, απόφαση που βάζει «φρένο» στα σενάρια που ήθελαν τον πρώην ηγέτη της επαρχίας να αναλαμβάνει εκ νέου την εξουσία, χωρίς όμως να επιστρέψει στη Βαρκελώνη.

Ο κ. Πουτζντεμόν, ο οποίος ζει στις Βρυξέλλες από τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορείται στην Ισπανία για εξέγερση και στάση ως επικεφαλής του κινήματος για την ανεξαρτησία.

Θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το καταλανικό κοινοβούλιο, ως μοναδικός υποψήφιος για τον θώκο, στις 30 Ιανουαρίου.

Ο καθαιρεθείς τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας, ο οποίος είχε απομακρυνθεί με απόφαση της Μαδρίτης μετά την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας του από την Ισπανία, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντα του τοπικού πρωθυπουργού της Καταλονίας από το Βέλγιο, όπου έχει καταφύγει για να αποφύγει τη σύλληψη.

«Υπάρχουν μόνον δύο επιλογές: η μία είναι να είμαι στη φυλακή, απ’ όπου όμως δεν θα μπορώ να συναντώ ανθρώπους, να απευθύνομαι στον λαό, να γράφω», είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών ο κ. Πουτζντεμόν, για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόλις εισέλθει εκ νέου σε ισπανικό έδαφος. «Ο μόνος άλλος τρόπος είναι να συνεχίσω να κάνω όλα αυτά ελεύθερα και με ασφάλεια», πρόσθεσε, υπονοώντας τη δυνατότητα να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Τζενεραλιτάτ (καταλανικής κυβέρνησης) από το βελγικό έδαφος.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει κατά πόσον θα εξετάσει το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης κατά της νομιμότητας του κ. Πουτζντεμόν ως υποψηφίου για την προεδρία της Καταλονίας όταν θα έχει μιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Βάσει της ισπανικής νομοθεσίας, από τη στιγμή που το δικαστήριο δεχθεί επίσημα να εξετάσει το αίτημα της κυβέρνησης, η υποψηφιότητα Πουτζντεμόν θα ανασταλεί μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει για τη νομιμότητά της.

Η ισπανική κυβέρνηση προσέβαλε την ανακήρυξή του ως μοναδικού υποψηφίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, λέγοντας πως κάποιος που διαφεύγει από τη δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνει επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ωστόσο το κόμμα του κ. Πουτζντεμόν, Junts per Catalunya («Μαζί για την Καταλονία»), απάντησε πως δεν στοιχειοθετείται βάσει της ισπανικής νομοθεσίας απαγόρευση εκλογής του ως προέδρου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP