Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση

«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», σημείωσε, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε δήλωσή του μετά από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, το Σάββατο, επεσήμανε ότι θεωρεί δεδομένο πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης και δικής του προσωπικά να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα, προκειμένου να διαδραματίσει η χώρα ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, ειδικά εν όψει της εξόδου από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την ΠΓΔΜ, ωστόσο διευκρίνισε ότι απομένει ακόμη δρόμος για να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

Είπε ακόμη ότι η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ «έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα» και σημείωσε ότι «στην προσωρινή ονομασία που αναγνωρίζει από το 1995 η Ελλάδα, περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας».

Για τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε πως με τους περισσότερους είχε υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκλίσεις, ωστόσο τόνισε ότι «δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον κ. Μητσοτάκη».

«Εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο» το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ – «Παράθυρο ευκαιρίας» για λύση

Αναλυτικότερα, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο» το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι εξήγησε στους πολιτικούς αρχηγούς πως άνοιξε ένα «παράθυρο ευκαιρίας για λύση», καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ υπό τον Ζόραν Ζαεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτεί.

Τόνισε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων». Όπως είπε, χαρακτηριστική ήταν η κίνηση να μετονομαστεί το αεροδρόμιο των Σκοπίων, αλλά και η Εθνική Οδός που ενώνει τις  δύο χώρες σε οδό «Φιλίας».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτές οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ».

Πρόοδος, αλλά απομένει δρόμος – Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη. Τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, ωστόσο συμπλήρωσε ότι απομένει πολύς δρόμος να καλυφθεί για να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η επίλυση των διαφορών Ελλάδας – ΠΓΔΜ «δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Επίσης, όπως είπε, το ζήτημα δεν προσφέρεται για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, ενώ τόνισε ότι η μη επίλυση και η απώλεια της ευκαιρίας θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας και της σταθερότητας στην περιοχή.

«Η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα» – «Στην προσωρινή ονομασία που αναγνωρίζει από το 1995 η Ελλάδα, περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”»

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα. Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «είναι το λιγότερο υποκριτικό κάποιες πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται την αγωνία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση, η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Απαιτείται λοιπόν πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση αλλά δεν είναι ώρα -όπως ποτέ δεν ήταν, και η Ελλάδα το έμαθε με το δύσκολο τρόπο- για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και συνέστησε «σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμό, αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων».

Για πολιτικούς αρχηγούς: «Με τους περισσότερους είχαμε υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκλίσεις» – «Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον κ. Μητσοτάκη»

Αναφερόμενος στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι «με τους περισσότερους είχαμε ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκλίσεις και συναίνεση». «Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε: «Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση. Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του».

«Είμαστε έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία με την Αλβανία»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και για τις συνομιλίες με την Αλβανία, τονίζοντας ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία με την Αλβανία που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας» και πρόσθεσε ότι στο ζήτημα αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

naftemporiki.gr