Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: Η επικεφαλής της κυβέρνησης τάσσεται στο πλευρό της αστυνομίας

«Ταραξίες» χαρακτήρισε σήμερα η Κάρι Λαμ, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ, τους διαδηλωτές που για μία ακόμη φορά συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο χαρακτηρισμός δεν ήταν τυχαίος, καθώς έχει νομική βαρύτητα.

Η Λαμ επισκέφθηκε τρεις αστυνομικούς, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια, και επι τη ευκαιρία δήλωσε τη στήριξή της στην αστυνομία.  

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο τις τελευταίες εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ. Αιτία αποτελεί το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση και αφορά την έκδοση των υπόπτων στην Κίνα, το οποίο πολλοί κάτοικοι θεωρούν απειλή στις ελευθερίες τους, βυθίζοντας την πρώην βρετανική αποικία στη μεγαλύτερη πολιτική της κρίση από τότε που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Καθώς τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αναμένονται περισσότερες διαδηλώσεις, οι χαραλτηρισμοί της Λαμ δημιουργούν τον κίνδυνο νέας κλιμάκωσης της έντασης. Ακτιβιστές ζητούν η κυβέρνηση να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον όρο «ταραχές» όταν αναφέρεται στις διαδηλώσεις. Η καταδίκη για ταραχές στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ επισύρει ποινή 10ετούς κάθειρξη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters