Όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξαν φόβοι για ένα ντόμινο ανάλογων δημοψηφισμάτων σε άλλες χώρες, που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση ή και διάλυση της κοινότητας. Οι φωνές των ευρωσκεπτικιστών κομμάτων πράγματι εντάθηκαν. Ο ευρωσκεπτικισμός μεταξύ των πολιτών, ωστόσο, μάλλον περιορίστηκε, αν πιστέψουμε τουλάχιστον τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αιτία φαίνεται να μην είναι άλλη από το πολιτικό χάος, που επικράτησε στη Βρετανία, στον απόηχο του αποτελέσματος.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Δανίας, η οποία συγκαταλέγεται στις χώρες για τις οποίες υπήρχαν ανησυχίες πως σύντομα θα ακολουθήσει τη Βρετανία. Η προσφυγική κρίση είχε εντείνει τη δυσφορία των Δανών απέναντι στην Ε.Ε. και σε δημοσκοπήσεις, που είχαν προηγηθεί της βρετανικής κάλπης, περισσότερο από το 40% ζητούσε δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην κοινότητα. Σε προ ημερών δημοσκόπηση το ποσοστό, που επιθυμεί πλέον τέτοιο δημοψήφισμα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Στη Φινλανδία, που σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, Χανς Βέρνερ Ζιν συγκεντρώνει ίσως τις μεγαλύτερες πιθανότητες για έξοδο από το ευρώ, η “όρεξη” για δημοψήφισμα έχει μειωθεί δραματικά. Λίγες μόλις ημέρες μετά την ψήφο των Βρετανών, η στήριξη των Ολλανδών στη συμμετοχή της χώρας στην Ένωση αυξήθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμη και στην Αυστρία ο ακροδεξιός Χόφερ, που ζητούσε μετ’επιτάσεως δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε., κάνει τώρα στροφή 180 μοιρών, διακρίνοντας πιθανότατα στροφή και στην κοινή γνώμη, η οποία φαίνεται να φοβάται τις συνέπειες μίας εξόδου. «Δεν είμαι υπέρ της εξόδου της Αυστρίας από την Ε.Ε.» ξεκαθάρισε.
Το μέλλον της κοινότητας, όμως, ενδεχομένως να κριθεί από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους στη Γαλλία.Η Μαρίν Λεπέν, που χαιρέτισε ως νίκη την απόφαση των Βρετανών, φέρεται να διεκδικεί ακόμη και την πρωτιά. Αναλυτές, ωστόσο, σχολιάζουν πως η πολιτική και οικονομική αναταραχή, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, δεν την βοηθούν. Το κλειδί στη Γαλλία βρίσκεται στους αναποφάσιστους. Σχεδόν το 25% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει εάν θα πρέπει η χώρα του να παραμείνει στην Ε.Ε. ή όχι.
naftemporiki.gr