Skip to main content

Σε δίκη παραπέμπονται ο Θ. Λιακουνάκος και άλλοι 16 κατηγορούμενοι για το σύστημα Sonak

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα δικαστούν ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και άλλοι 16 κατηγορούμενοι για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον στρατό ξηράς.

Με το υπ’ αριθμ. 1142 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο επιχειρηματίας και ένα ακόμη πρόσωπο θα λογοδοτήσουν για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, ενώ για απιστία στην υπηρεσία κατηγορούνται οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, Γιωργος Κολίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος και για απλή συνέργεια στο αδίκημα, ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Αντωνής Κάντας, καθώς και τότε στελέχη του ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος υπολογίζεται ότι ανήλθε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ με μεγάλη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο.

Στην εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου φαίνεται να καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, ενώ στη δικογραφία αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.

Σημειώνεται ότι, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη είχε εισηγηθεί προς το δικαστικό συμβούλιο να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 18 άτομα.

Ωστόσο το Συμβούλιο Εφετών έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη κατά του Ζ. Ανδρουλάκη, λόγω θανάτου.