Skip to main content

Η νέα κυβέρνηση επισπεύδει τις εξελίξεις

Ραγδαίες είναι πλέον οι πολιτικές εξελίξεις, με βασικό μέλημα της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Ο κ. Τσίπρας ορκίστηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους, Πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο και μετά, με μία άκρως συμβολική κίνηση με αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή.

Αμέσως μετά, ο νέος Πρωθυπουργός, μαζί με τους στενούς συνεργάτες του Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Παππά, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον υποδέχθηκε -κίνηση που συζητήθηκε στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία- ο διευθυντής του γραφείου του Αντ. Σαμαρά, Κ. Μπούρας.

Το γεγονός ότι η τελετή παράδοσης – παραλαβής έγινε σε επίπεδο διευθυντών σχολιάστηκε δυσμενώς από την Κουμουνδούρου, κύκλοι της οποίας χαρακτήριζαν «πρωτόγνωρο ότι δεν υπήρχε κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση – παραλαβή». Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η συμπεριφορά αυτή «χαρακτηρίζει τον πολιτικό πολιτισμό της απερχόμενης κυβέρνησης».

Από την πλευρά της ΝΔ σημειώνουν ότι ο κ. Μπούρας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Παππά, ο οποίος τον παρακάλεσε να ενημερώσει τον Γραμματέα του νέου Πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο για τις λειτουργίες του Μεγάρου Μαξίμου και να προχωρήσει στην παράδοση υλικού. «Και αυτό ακριβώς έγινε», καταλήγουν.

Στις 19:00 ο νέος Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη σε μία προσπάθεια να διερευνήσει τη πιθανότητα διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τη θέλησή του αυτή ο κ. Τσίπρας εξέφρασε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας επί λέξει: «Θέλω να ελπίζω ότι θα γίνει -η κυβερνητική πλειοψηφία- ακόμη μεγαλύτερη μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης».

Ενδεχόμενο που απομακρύνθηκε μετά τη δήλωση το πρωί του κ. Θεοδωράκη ότι ο Π. Καμμένος «εκπροσωπεί  ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές απόψεις εντός της χώρας». Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης άφησε ανοιχτό ένα «παράθυρο», λέγοντας ότι το κόμμα του θα περιμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και αναλόγως θα πράξει.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει πιθανότατά αύριο Τρίτη, όπου όποιος υπουργός επιθυμεί θα ορκιστεί με πολιτικό όρκο και όποιος επιθυμεί με θρησκευτικό.

Προσπάθεια θα καταβληθεί από τον Πρωθυπουργό να γίνει μία συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα παρά το γεγονός πως σήμερα πηγές του ΚΚΕ άφηναν να διαρρεύσει ότι μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένας λόγος συνάντησης με τον κ. Τσίπρα. Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να ενημερώσει τον κ. Κουτσούμπα για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις.   

Εντός της συγκυβέρνησης τώρα, ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ δήλωσε σήμερα, μιλώντας στον Real FM ότι σε αυτή τη φάση «παγώνουν οι κόκκινες γραμμές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων», επειδή προέχει η επαναδιαπραγμάτευση με ετέρους και δανειστές. Ωστόσο από την πλευρά του κ. Καμμένου εκπέμπεται το μήνυμα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τα έχουν βρει σε όλα και στο θέμα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και οι κόκκινες γραμμές θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο νέο υπουργικό συμβούλιο έχει κλειδώσει μια θέση υπουργού για τον κ. Καμμένο, ενώ θα δοθούν στους ΑΝΕΛ μέχρι και τέσσερα υφυπουργεία.

Με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται να κλειδώνει η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τον κ. Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος θα εκτελεί και χρέη ενός άτυπου υπερυπουργού Οικονομικών, έχοντας στο πλάι του τους κ.κ. Γ. Βαρουφάκη, Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Μηλιό.

Στη θέση του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι ο κ. Γ. Σταθάκης, ενώ ο κ. Π. Καμμένος θα αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή το υπουργείο Ναυτιλίας, έχοντας και την προηγούμενη εμπειρία του σε αυτό.

Στην κυβέρνηση αναμένεται να συμμετάσχουν και η κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο Π. Σκουρλέτης, ο Ν. Παππάς, ο Ν. Κοτζιάς στο ΥΠΕΞ μαζί με τη Ν. Βαλαβάνη, ο Π. Λαφαζάνης και ο Π. Κουρουπλής.

Συνεργάτες πάντως του κ. Τσίπρα σημειώνουν ότι ο νέος πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει εκπλήξεις με τη συμμετοχή και εξωκομματικών προσωπικοτήτων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ