Skip to main content

Τόρις κατηγορούν τον Τζόνσον ότι «πέταξε τον πρεσβευτή από το λεωφορείο»

Υπό πίεση βρίσκεται ξανά ο Μπόρις Τζόνσον, αυτή τη φορά σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε στην παραίτηση του Βρετανού πρεσβευτή Κιμ Ντάροκ στην Ουάσιγκτον, εξαιτίας της προσωπικής διένεξής του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι επικριτές του φαβορί – μέχρι στιγμής – για τη θέση της Τερέζα Μέι τον κατηγορούν ότι πετάει τους διπλωματικούς απεσταλμένους «έξω από το λεωφορείο».

«Η τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων καθιστά αδύνατο να συνεχίσω να παίζω τον ρόλο μου με τον τρόπο που θα ήθελα», δήλωσε στην επιστολή παραίτησής του ο Ντάροκ, αναφερόμενος στην εχθρική απέναντί του στάση του Αμερικανού προέδρου εξαιτίας των απόρρητων τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν στον βρετανικό Τύπο και στα οποία ο Βρετανός πρεσβευτής χαρακτήριζε την αμερικανική κυβέρνηση «ανίκανη».

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν θα συνεργαστεί στο εξής με τον Ντάροκ, ενώ στη συνέχεια τον χαρακτήρισε με τη σειρά του «ανόητο» και «παλαβό». Επιτέθηκε επίσης στην Τερέζα Μέι, η οποία δήλωσε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ στηρίζει τον πρεσβευτή της.

Σύμφωνα με την «Guardian», ο Ντάροκ πήρε την απόφαση της παραίτησής του μετά την τηλεμαχία του Τζόνσον και του αντιπάλου του στη μάχη της διαδοχής Τζέρεμι Χαντ. Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, η οποία διεξήχθη την Τρίτη, ο Χαντ ρώτησε κατ’ επανάληψη τον Τζόνσον τι σκοπέυει να κάνει με τον πρεσβευτή εφόσον είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο Τζόνσον ωστόσο απέφυγε να απαντήσει.  

naftemporiki.gr