Skip to main content

Η «τορπίλη» Τσαβούσογλου και το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η διπλωματική πρωτοβουλία του Βερολίνου για να συνεχιστούν οι επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα και να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, παρά την ακραία στάση της Τουρκίας, «τορπιλίστηκε» χθες από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η αποκάλυψη από την τουρκική πλευρά των συζητήσεων ανάμεσα στους διπλωματικούς συμβούλους Μέρκελ, Μητσοτάκη, Ερντογάν, που έγιναν πριν από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της E.E. έχει προφανείς στόχους. Πρώτον, να σταματήσει η συγκεκριμένη διπλωματική προσπάθεια που προφανώς εμποδίζει τα σχέδιά τους και τις κινήσεις τους και δεύτερον να προκληθούν νέοι κραδασμοί στο ήδη εύθραυστο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, που πέραν όλων των άλλων, τώρα αρχίζει να τσακώνεται και για τα εθνικά θέματα.

Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες τις συνομιλίες που αποκάλυψε η Άγκυρα και τις ενέτασσε στην προσπάθεια να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, ειδικά σε αυτήν την περίοδο, όπου η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κανονίστηκε συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στην επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή και στον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της κ. Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, ο οποίος φέρεται να προσκάλεσε τον εκπρόσωπο του κ. Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε μία προσπάθεια να γίνει μία προκαταρκτική συζήτηση αφού αμέσως μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών θα συζητούσε για την Τουρκία και τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κ. Σουρανή και ο κ. Καλίν, ήταν άλλωστε και εκείνοι που προετοίμασαν την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοστάκη – Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες, τότε που πληροφορίες έλεγαν ότι είχε εμπλακεί και το Βερολίνο και η Αθήνα απαντούσε ότι δεν χρειάζονται μεσολαβητές για να συζητήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η Αθήνα καταλαβαίνει ότι η «αποκάλυψη» των διπλωματικών επαφών και κυρίως η πρόκληση συζήτησης περί «μυστικής διπλωματίας», έχει να κάνει με τον στόχο της Άγκυρας να συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, χωρίς να εφαρμοστούν εναντίον της κυρώσεις.

Διπλωματικές πηγές δεν θεωρούν επίσης τυχαίο ότι η «τορπίλη» Τσαβούσογλου, «έφυγε» την ημέρα που ήταν στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για επαφές με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Αθήνα και η Λευκωσία επιμένουν στην ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης και στην επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, η οποία «παίζει» συνεχώς το χαρτί της πρόκλησης μίας ενδεχόμενης κρίσης. Οι επαφές που έβγαλε στον «αφρό» ο Τσαβούσογλου, για να τις διακόψει ή να τις αποδυναμώσει, είναι για την ελληνική κυβέρνηση η απόδειξη ότι η Αθήνα δεν είναι απομονωμένη, αλλά έχει ισχυρούς συμμάχους που πιέζουν την Τουρκία. 

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα προσπαθεί να διαβάσει θετικά την εντολή που πήρε ο Ζοζέ Μπορέλ για διερεύνηση των βημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτόνωση της έντασης μεταξύ EE Τουρκίας, ακόμα και αν ανέμενε κάτι πολύ πιο δραστικό.

Ο δεύτερος στόχος της «τορπίλης» Τσαβούσογλου, ήταν ένα ισχυρό κτύπημα στο ήδη εύθραυστο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ήδη ανεβάσει τους τόνους μετά την απόφαση για την Αγιά Σοφιά και κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία και στάση μη διεκδίκησης επιβολής των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τώρα καταγγέλλει «μυστική διπλωματία». Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη ήταν – όπως προβλέπεται – ήπιος, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι έστω και με καθυστέρηση η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις κατά  της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για τη μυστική συνάντηση με Τουρκία – Γερμανία, αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ».

«Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει  ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά. Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση» ανέφερε και από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής.