Skip to main content

Εκλογικός νόμος: Δύσκολη η εξίσωση για τις 200 ψήφους

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κρίσιμη ημέρα είναι η σημερινή για την τύχη της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο και κυρίως για το αν αυτή, στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, θα συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων του σώματος, ώστε η απλή αναλογική να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Σήμερα θα συνεδριάσει το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και οι βουλευτές του κόμματος, ώστε να καθορίσουν τη στάση τους στη Βουλή. Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων της κ. Γεννηματά το Σαββατοκύριακο με τις οποίες έκλεισε επί της ουσίας την πόρτα στην κυβερνητική πρόταση.

«Αποσπασματικές ρυθμίσεις εμείς δεν θα ψηφίσουμε», είπε η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στον εκλογικό νόμο και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνηγορήσει στον κίνδυνο ακυβερνησίας.«Εμείς νοιαζόμαστε για την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Ο νέος νόμος καθιστά ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή. Εμείς δεν θα βάλουμε πλάτη στους τακτικισμούς του ενός και του άλλου», ξεκαθάρισε. 

Επίσης, σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για το ίδιο θέμα με τον επικεφαλής της Θανάση Θεοχαρόπουλο να δηλώνει στην εφημερίδα «Free Sunday»: «Σταθερά έχουμε τη θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι και μία από τις 10 θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη. Είναι φανερό ότι η πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί».

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά την Παρασκευή έσπευσε να προλάβει το ρήγμα στις τάξεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταθέτοντας την πρόταση πέντε σημείων, ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανόν η ΔΗΠΑΡ να οδηγηθεί διασπασμένη στις σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Με βάση τα παραπάνω οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή είναι εξαιρετικά επισφαλής. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβερνητική πρόταση, στο σύνολό της θα συγκεντρώσει -αν συγκεντρώσει- τα 2/3 της Βουλής οριακά και μόνο με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ενώ από την περασμένη Παρασκευή έχει ανοίξει μια συζήτηση για το αν μπορούν κάποια άρθρα, όπως η κατάργηση του μπόνους, να ισχύσουν με την ψήφο των 200 από τις επόμενες εκλογές, παρά το πολύ πιθανό ενδεχόμενο το ν/σ επί της αρχής να μην συγκεντρώσει τα 2/3 της Βουλής.