Skip to main content

Ερντογάν: Τι απαντά στις σφοδρές επικρίσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας εκ νέου ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της» είπε, κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές άρχισαν σήμερα επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία, στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή.

Το κτήριο έκλεισε για τους επισκέπτες σήμερα, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας, Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP