Για «προμελετημένο σχέδιο της Ν.Δ.» με στόχο την «είσοδο της Ελλάδας σε νέο μνημόνιο» κάνει λόγο το Μαξίμου, επικαλούμενο δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση που πυροδότησε σχετική δήλωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η πρόταση του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. «για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή νέο μνημόνιο, μόνο νέα δεν είναι».
«Διαδοχικές δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. δείχνουν πως η είσοδος της Ελλάδας σε νέο μνημόνιο και επιστροφή στο ΔΝΤ αποτελεί ένα προμελετημένο σχέδιο της Ν.Δ.» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Για τον λόγο αυτό, όπως υποστηρίζουν «η Ν.Δ. από την επομένη των ευρωεκλογών επιχειρεί να καλλιεργήσει εικόνα δήθεν καμένης γης στην οικονομία, προκειμένου εάν κερδίσει τις εκλογές να έχει το άλλοθι για να ακυρώσει όλες τις έωλες υποσχέσεις περί φορολογικών ελαφρύνσεων και να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες προσπαθεί να καλύψει πίσω από τις αναφορές σε ‘κύμα μεταρρυθμίσεων’».
Το Μαξίμου παραθέτει στη συνέχεια σχετικές δηλώσεις έξι στελεχών της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Χάρης Θεοχάρης και η Κατερίνα Μάρκου, που – σύμφωνα με την κυβέρνηση – συνηγορούν στα παραπάνω:
- Κατερίνα Μάρκου (17 Δεκεμβρίου 2018): «Τέτοια είναι η επιτυχία, που η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών. Για να το καταλάβουν οι ψηφοφόροι: Είναι σαν σε μια οικογένεια να μην έχει κανένας εισόδημα, να μην υπάρχει κανείς να βοηθήσει, ενώ η οικογένεια ζει με προθεσμία από ένα μικρό μασούρι χρημάτων, που τελειώνουν, μέχρι να ξαναέρθει το ΔΝΤ. Αλλά τότε ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα είναι Κυβέρνηση. Και φαντάζεται ότι θα παρακολουθεί από την εξέδρα, πετώντας πέτρες».
- Κώστας Κουκοδήμος (16 Φεβρουαρίου 2019): «Τον Οκτώβριο αν αναλάβει με το καλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, ίσως αναγκαστεί να μπει και σε ένα τέταρτο μνημόνιο η κυβέρνηση του Κυριάκου του Μητσοτάκη».
- Γιώργος Στύλιος (19 Φεβρουαρίου 2019): «Το δεδομένο είναι ότι είμαστε σε επιτήρηση και πρέπει να έχουμε πλεονάσματα 3,5%. Πριν από 10 ημέρες είχαμε μια δήλωση του κ. Δραγασάκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά τα επιπλέον χρήματα θα τα δώσουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι δεδομένο ότι η Κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές προσπαθεί να δώσει μια λύση σε σχέση με την πρώτη κατοικία. Είναι δεδομένο ότι θα γίνουν 5000 πλειστηριασμοί γιατί δεν πάμε καλά στα οικονομικά. Αν λοιπόν αναγκάζεσαι να βγεις στις αγορές με υψηλά επιτόκια 3,5%, πολύ πιθανόν είναι να πας σε 4o Μνημόνιο».
- Άδωνις Γεωργιάδης (6 Ιουνίου): «Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί».
- Άδωνις Γεωργιάδης (7 Ιουνίου): «Τα 37 δισ. ευρώ είναι στα χέρια της ελληνικής Κυβέρνησης με την έγκριση των θεσμών. Το κουμπί το κρατούν οι έξω. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει, χωρίς έγκριση από το εξωτερικό. Είναι το δάνειο που πήραμε τον Ιούλιο του 2018 και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει μονομερώς».
- Χάρης Θεοχάρης (23 Ιουνίου 2019): «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας φυσικός σύμμαχος στη λογική η ανάπτυξη πρώτα και τα δημοσιονομικά μετά. Κάποιος κυνικός ή τουλάχιστον από την Ευρώπη κατηγορούν ότι επειδή δεν είναι τα δικά του χρήματα που κατά βάση είναι στον ντορβά, έχει την πολυτέλεια να το λέει με τα χρήματα των Ευρωπαίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τεχνοκρατική του θέση είναι υπέρ της ανάπτυξης».
- Μπάμπης Παπαδημητρίου (3 Ιουλίου 2019): «Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δισ. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή. Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί. Αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε το 2015 για αυτό η ελληνική οικονομία παρέμεινε κλειδωμένη την ώρα που οι άλλες πήγαιναν καλά».
Μπάμπης Παπαδημητρίου: Προσωπική άποψη η πιστοληπτική γραμμή
Με ανάρτησή του στο Twitter νωρίτερα, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι η πιστοληπτική γραμμή δεν ήταν και δεν είναι θέση της Ν.Δ., τονίζοντας ότι διατύπωσε «προσωπικές απόψεις».
«Ένας από τους πολλούς λόγους που στηρίζω τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι για να μπορώ να εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις μου χωρίς φόβο. Διαχρονικά λοιπόν πιστεύω και υποστηρίζω ότι το “μαξιλάρι” του Τσίπρα ήταν και είναι η χειρότερη λύση. Αντιθέτως, η άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ανοίγει δρόμο για φθηνό χρήμα, ένταξη στη νομισματική χρηματοδότηση της ΕΚΤ και ταχεία ανάπτυξη. Προφανώς και η πιστοληπτική δεν ήταν και δεν είναι θέση της Ν.Δ.. Τα περί νέου μνημονίου είναι απλώς ανοησίες αυτών που τα έκαναν θάλασσα» έγραψε στην ανάρτησή του.
Για τα περί πιστοληπτικής γραμμής ερωτήθηκε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, στην οποία χαρακτήρισε «προσωπική» την άποψη του κ. Παπαδημητρίου και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
naftemporiki.gr