Skip to main content

Σεισμός στην Κω: Στους 12 οι τραυματίες που νοσηλεύονται

Συνολικά 12 από τους 115 τραυματίες του σεισμού στην Κω νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.

Για τους επτά -εκ των οποίων ο ένας χειρουργήθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της Κω για ακρωτηριασμό- κρίθηκε επείγουσα ανάγκη αεροδιακομιδής.

Νωρίς το βράδυ ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης μετέδωσε ότι ο 23χρονος Νορβηγός υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του κάτω άκρου και του δεξιού του ποδιού, έχοντας ήδη μεταφερθεί από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης.

Στο ΠΑΓΝΗ έχουν μεταφερθεί και άλλοι τρεις τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση. Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Σουηδός 21 ετών, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του. 

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα, ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι τους διακομίσθηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε δεύτερη φάση κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή άλλων τριών τραυματιών στο Γ.Ν. Θριάσιο (δύο άντρες 1 Έλληνας και ένας αλλοδαπός και μία γυναίκα αλλοδαπή). Στο Νοσοκομείο της Κω παρέμειναν πέντε άτομα (άντρες) για περαιτέρω νοσηλεία και είναι σε καλή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι από την ισχυρή δόνηση έχασαν τη ζωή τους ένας Σουηδός και ένας Τούρκος.

Σημειώνεται παράλληλα ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας αναθεώρησε στα 6,6 Ρίχτερ, από 6,4, το μέγεθος του σεισμού.

Χρ. Σπίρτζης: Οι υποδομές της Κω άντεξαν

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης δηλωσε πως το νησί της Κω δεν έχει υποστεί εκταταμένες βλάβες, τονίζοντας ότι οι υποδομές του έχουν αντέξει.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των αρμόδιων υπουργών, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε δεν υπάρχουν βλάβες στην οδοποιία καθώς και πως τα κτήρια άντεξαν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στα νεότερα κτήρια δεν υπάρχει ούτε ρωγμή.

Επομένως, πρόσθεσε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία, λέγοντας πάντως πως οι κάτοικοι της Κω δεν πρέπει να εφησυχάζουν για τα επόμενα δύο 24ωρα. Πρόσθεσε ωστόσο πως βάσει της ενημέρωσης που έχει από τους σεισμολόγους, το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά. 

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε πως ήδη έχει μεταβεί στο νησί κλιμάκιο αρκετών μηχανικών, ενώ αναφερόμενος στις ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι, έγινε γνωστό ότι το απόγευμα θα μεταβούν στην Κω τέσσερις μηχανικοί – λιμενολόγοι.

Δ. Τζανακόπουλος: Υπό έλεγχο η κατάσταση – Να αποφύγουμε τη δραματοποίηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, ζητώντας να αποφύγουμε τη δραματοποίηση και συστήνοντας ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα:

«Για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η γρήγορη αποκατάσταση του νησιού. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Λόγω καλοκαιρινής περιόδου πρέπει να αποφύγουμε την δραματοποίηση. Θέλω να συστήσω ψυχραιμία και στο πολιτικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες να μην δίνουν βάση σε φήμες και δημοσιεύματα. Πρέπει να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες φωνές».