Skip to main content

Μογκερίνι: Προσηλωμένοι στην εξεύρεση βιώσιμης θετικής λύσης στο Κυπριακό

Αναζητούμε μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Αλλά την ίδια στιγμή ξέρω πολύ καλά ότι ο μόνος τρόπος για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην γείτονα χώρα, είναι να στηρίξουμε την ενταξιακή της πορεία» σημείωσε.

Η κ. Μογκερίνι από την πλευρά της σημείωσε ότι «θα έχουμε έναν υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο με την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα όπου θα αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες και όλους τους τρόπους να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τον ρόλο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, καθώς και για τον προσωπικό ρόλο του Πρωθυπουργού, ενώ υπογράμμισε την προσήλωση της Ε.Ε. στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης: «Αλλά είμαι πολύ ευγνώμων για τον ρόλο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο προσωπικός σας ρόλος -ακόμα και από απόσταση- στο Κραν Μοντανά ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και η ΕΕ παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης θετικής λύσης για το Κυπριακό. Είναι προτεραιότητα για εμένα προσωπικά και για ολόκληρη την Ένωση».

«Πρέπει να επιμείνουμε» στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης, τόνισε ο κ. Τσίπρας, με την κ. Μογκερίνι να επισημαίνει πως «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιμείνουμε».