Skip to main content

Γαλλία και Γερμανία, οι μεγάλοι νικητές στην επιλογή των κορυφαίων αξιωμάτων της Ε.Ε.

Η διαδικασία ήταν μακρά και ψυχοφθόρα. Στο τέλος όμως της τέταρτης Συνόδου Κορυφής σε διάστημα ενός μηνός, η απόφαση ελήφθη και ήταν «ο καρπός μίας βαθιάς γαλλογερμανικής συμφωνίας», όπως ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση των προσώπων που θα προωθήσουν την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε., επισημαίνει η «Monde», δύο γυναίκες τοποθετούνται σε θέσεις κλειδιά: η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν και η Κριστίν Λαγκάρντ στη διοίκηση της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η Ευρώπη εξάλλου είναι γένους θηλυκού», τόνισε ικανοποιημένος έπειτα από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Κανένας δεν ήταν αντίθετος», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τουσκ. «Ακόμη και αν η Γερμανία απέσχον από τη διαδικασία επιλογής του προέδρου της Κομισιόν λόγω ορισμένων ζητημάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό, προσωπικά η καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξε ολόκληρο το πακέτο. Πρώτα απ’ όλα, επιλέξαμε δύο γυναίκες και δύο άνδρες για τις τέσσερις βασικές θέσεις. Μια τέλεια ισορροπία των φύλων», εξήγησε ο Τουσκ.

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μία πολύ καλή υποψήφια και μία πολύ καλή επιλογή για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε από την πλευρά του ο Μακρόν για τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, την οποία μάλιστα φέρεται να πρότεινε ο ίδιος στην Άγκελα Μέρκελ. Ομοίως, για την Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι οι ικανότητές της ερμηνεύουν πλήρως την επιλογή της.

Η 60χρονη Γερμανίδα υπουργός θα διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα τέλη Οκτωβρίου. Γεννημένη στις Βρυξέλλες, από αριστοκρατική οικογένεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλάει άπταιστα Γαλλικά και Αγγλικά. Σπούδασε οικονομικά και ιατρική προτού ασχοληθεί με την πολιτική. Μητέρα επτά παιδιών, με μακρά πορεία στα γερμανικά υπουργικά συμβούλια – και στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) – η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είναι μόνο η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά και η πρώτη Γερμανίδα στη συγκεκριμένη θέση εδώ και 60 χρόνια.

Και ήταν τελικά ο Μακρόν, ο οποίος πρότεινε την υποψηφιότητά της, πρκειμένου να βγουν οι «28» από το τέλμα των διαπραγματεύσεων, αφότου επί περίπου 19 ώρες συζητούσαν τον διορισμό του Ολλανδού σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς, εις μάτην όμως, καθώς αρκετές χώρες – κυρίως η Ιταλία και η Πολωνία – ήταν κατηγορηματικά αντίθετες σε αυτό το σχέδιο.

Η Φον ντερ Λάιεν, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, ο Ισπανός Ζοζέπ Μπόρελ και η Κριστίν Λαγκάρντ, άπαντες προέρχονται από τη Δυτική Ευρώπη. Και ενώ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανέδειξε ένα κοινοβούλιο πιο διαφοροποιημένο από ποτέ – με τα παραδοσιακά κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα να χάνουν θέσεις από τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους τους λαϊκιστές – το «πακέτο», σχολιάζει το Politico,  ευνοεί κυρίως τα κόμματα της παλαιάς φρουράς, αφήνοντας ανοιχτό ξανά το ενδεχόμενο μίας εξέγερσης μεταξύ των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  

naftemporiki.gr