Skip to main content

Δύο καυτά θέματα για τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Από την έντυπη έκδοση

Το θέμα της πρόσκλησης των Σκοπίων από το ΝΑΤΟ και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές για τέσσερις μήνες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, θα κυριαρχήσουν στην παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μετά το Λονδίνο, όπου σήμερα ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, θα βρεθεί αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο αντίστοιχα.

Κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν τίθεται θέμα πρόσκλησης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, όπως επιμένει μερίδα του Τύπου στην Ελλάδα αλλά και γράφεται σε επίπεδο πληροφοριών στον διεθνή Τύπο.

Σημειώνουν ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την ενημέρωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο, διευκρίνισε ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες από την πλευρά της πΓΔΜ που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, και κατόπιν το ΝΑΤΟ θα απευθύνει την επίσημη πρόσκληση στη γειτονική χώρα. Το ίδιο ακριβώς μετέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη μεταξύ τους συνάντηση, έπειτα από την οποία η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι διασφαλίζονται πλήρως οι ελληνικές θέσεις. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι επιβεβαιωμένη και η συμμετοχή του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Στο περιθώριο της Συνόδου, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της συνέχισης της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Πληροφορίες, που ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει η κυβέρνηση, αναφέρουν ότι ετοιμάζεται αυστηρό διάβημα της Αθήνας για τη στάση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει στον κ. Στόλτενμπεργκ το θέμα, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει ανάμεσα σε δυο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο προκειμένου να βρεθεί λύση, ενώ ανάμεσα στους δύο άνδρες είχε γίνει συζήτηση -κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Τσίπρα- και για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει άτυπες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες. Ανάμεσα σε αυτές αναμένεται με ενδιαφέρον το τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου εκ των πραγμάτων αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο είχε συζητηθεί και κατά το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο πρόεδρο στο πλαίσιο των συγχαρητηρίων για την επανεκλογή του.

Αντιπαράθεση

Στην Αθήνα πάντως ούτε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές ξέφυγε από την αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, καθώς με αφορμή την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης, ζητώντας να ενημερωθεί αν η κ. Μπακογιάννη πηγαίνει στην ορκωμοσία του Ρ.Τ. Ερντογάν ιδιωτικά ή ως εκπρόσωπος της Ν.Δ., και αν ισχύει το δεύτερο, αν έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών. Η κυβερνητική ανακοίνωση βρίθει αιχμών και έντονης κριτικής εναντίον της Ν.Δ., αναφέροντας επί λέξει: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τους 2 Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται άδικα στην Τουρκία χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, η συνοχή και η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι δεδομένες. Οι προσωπικές κινήσεις αβρότητας και δημοσίων σχέσεων δεν βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, δεν βοηθά η υποκριτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορεί για υποχωρητικότητα την ελληνική κυβέρνηση, δικαιολογώντας έτσι την τουρκική προκλητικότητα, ενώ θα τιμήσει με την παρουσία της την ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου».

Απάντηση σε όσους επέκριναν την απόφασή της να παραστεί στην ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτούνται δίαυλοι επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.

«Όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί μας βρίσκονται άδικα στις τουρκικές φυλακές, η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας και ευθύνης» ξεκαθάρισε η κ. Μπακογιάννη με ανάρτησή της στο Twitter απαντώντας στους επικριτές της. Εξήγησε, μάλιστα, ότι αποφάσισε να παραστεί έπειτα από πρόσκληση του κ. Ερντογάν.