Skip to main content

Καμία διαπραγμάτευση μέχρι την εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου

Βρυξέλλες

του Νίκου Μπέλλου

Το Βrexit θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποίησε χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, όπως δήλωσαν απόψε οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε με την ιδιότητα της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Λονδίνο πρέπει να υποβάλει το συντομότερο επίσημο αίτημα προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Oι οικονομικές επιπτώσεις

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του Βrexit, σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, τους πληροφόρησε ότι η συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι άριστη. Για τις επιπτώσεις είπε ότι ναι μεν φαίνονται μικρότερες των αρχικών ανησυχιών, ωστόσο προέβλεψε ότι θα υπάρξει αρνητική επίδραση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και στην ανάπτυξη παγκοσμίως.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι τράπεζες ορισμένων χωρών εξαιτίας του Βrexit και ειδικότερα οι ιταλικές, αποκάλυψε ότι συζήτησε το θέμα σήμερα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος και σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν θα κάνει τα πάντα από την πλευρά της για την προστασία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Η καθυστέρηση δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση»

Σχετικά με το Brexit, ο κ. Τουσκ επισήμανε ότι οι «27», αν και είναι απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα, σέβονται τη βούληση των Βρετανών, ενώ περιμένουν από τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης. Μάλιστα, επισήμανε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη αναμονή, αλλά, όπως είπε, η καθυστέρηση δεν είναι η καλύτερη λύση ούτε για το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε για την Ευρώπη.

Ο κ. Γιούνκερ ήταν πιο σκληρός υπογραμμίζοντας ότι χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε ότι κατανοεί τον κ. Κάμερον που ζητάει χρόνο, αλλά δεν μπορεί να κατανοήσει πως αυτοί που ήθελαν την έξοδο από την ΕΕ σήμερα βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να μας πουν τι θέλουν. Όποιος θέλει να φύγει έχει ένα σχέδιο, είπε, προσθέτοντας ότι αν ο επόμενος πρωθυπουργός προέρχεται από το brexit θα πρέπει την επόμενη μέρα να είναι σε θέση να μας κοινοποιήσει τη θέση του.

«Η “πλύση εγκεφάλου” πίσω από το Brexit»

Ερωτηθείς αν θέλει να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε χθες ο κ. Κάμερον ότι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φταίει η προσφυγική κρίση, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι το προσφυγικό αφορούσε όλη την Ευρώπη, αλλά δεν είναι αιτία για το αποτέλεσμα. Η πραγματική αιτία είπε είναι η πολιτική των κυβερνήσεων της χώρας αυτής, οι οποίες διαχρονικά έκαναν «πλύση εγκεφάλου» στους πολίτες κατηγορώντας τις Βρυξέλλες και την ΕΕ.

Τέλος, για την  επόμενη μέρα είπε ότι μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει, τότε η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση του με την ΕΕ θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, σαν να είναι τρίτη χώρα.

Από την πλευρά του ο κ. Ρούτε υπογράμμισε ότι τώρα η μπάλα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι «27» θα παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Θα πρέπει να αναλύσουμε, όπως είπε, την κατάσταση, να δούμε γιατί ο ευρωσκεπτικισμός υπάρχει σε πολλές χώρες και να λάβουμε τις αποφάσεις μας. Δεν είναι ώρα για στροφή στα ακραία και εθνικιστικά κόμματα, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ρεαλιστική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών σε θέματα όπως το προσφυγικό, η ανάπτυξη και απασχόληση, τόνισε.