Skip to main content

Συμμετοχή στη διαπραγμάτευση για το Brexit και «περισσότερη αυτονομία» ζητεί ο δήμαρχος Λονδίνου

Θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν, αξιώνοντας παράλληλα περισσότερη αυτονομία για τη βρετανική πρωτεύουσα.

Το Λονδίνο θα πρέπει να έχει «μια πλήρη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Χαν, σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο και πρόσθεσε ότι «η παραμονή στην ενιαία αγορά θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις μας με την Ε.Ε.».

«Δεν αντιμετωπίζω στα σοβαρά το θέμα της ανεξαρτησίας του Λονδίνου. Δεν σχεδιάζω να ορθώσω συνοριακά φυλάκια στον αυτοκινητόδρομο Μ25», είπε επίσης, απαντώντας σε αναφορές περί «ανεξαρτητοποίησης» της πρωτεύουσας.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι «εξ ονόματος όλων των Λονδρέζων, απαιτώ περισσότερη αυτονομία για την πρωτεύουσα από τώρα προκειμένου να προστατευτεί η οικονομία της πόλης».

Ενώ το 51,9% των Βρετανών ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το 59,9% των Λονδρέζων τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.