Skip to main content

Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Πέρασαν περισσότερες από 17 δύσκολες ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μέχρι στιγμής έχει σταθεί αδύνατο να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. Η Σύνοδος Κορυφής διεκόπη έως αύριο, στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter. Αν και πληροφορίες θέλουν τον σοσιαλιστή Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον διορισμό του στην προεδρία της Κομισιόν, άπαντες συμφωνούν ότι αυτή τη φορά η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη από ποτέ, ενώ το μήλον της έριδος αποτελεί κυρίως η θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γάλλος πρόεδρος το δήλωσε ξεκάθαρα. «Σήμερα τελειώσαμε με αποτυχία, είναι μια πολύ κακή εικόνα και για το Συμβούλιο και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η αποτυχία οφείλεται κάποιες φορές σε ορισμένες προσωπικές φιλοδοξίες», πρόσθεσε. Οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες», παραδέχθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όμως δήλωσε πως «ελπίζει ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός».  

«Απίστευτα περίπλοκη» χαρακτήρισε τη διαδικασία και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σημειώνοντας πως δεν είναι βέβαιο αν αύριο θα ληφθεί κάποια απόφαση. Ο Ρούτε αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο έχει προκύψει ως ένας ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι απίστευτα περίπλοκο. Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις», δήλωσε ο Ρούτε προσθέτοντας πως μερικές από τις παρατάξεις παραμένουν εσωτερικά διαιρεμένες.

 «Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά όχι ακόμα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην αυριανή συνεδρίαση θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το πρόβλημα ήταν «ολόκληρο το πακέτο». Επιφυλάξεις εξέφρασαν η Ιταλία, η Κροατία, η Λετονία και η Ουγγαρία, σύμφωνα με το Reuters.

Το ίδιο ακριβώς επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι υποστηρίζοντας ότι η Ιταλία και οι ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αυτές που κυρίως τάχθηκαν κατά του διορισμού του Τίμερμανς στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο Μοραβιέτσκι, η εθνικιστική κυβέρνηση του οποίου συγκρούστηκε με τον Τίμερμανς τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την υποχώρηση του κράτους δικαίου στο μεγαλύτερο πρώην κομμουνιστικό κράτος της Ε.Ε., δήλωσε πως οι διαφορές ανάμεσα στους εθνικούς ηγέτες της Ε.Ε. εξακολουθούν να είναι μεγάλες και πως μια συμφωνία δεν είναι σίγουρη όταν συνεδριάσουν και πάλι αύριο.

Η υπηρεσιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν υπογράμμισε πως η πρόταση για τον κατανομή των αξιωμάτων, που απέτυχε σήμερα, δεν ήταν επαρκώς ισορροπημένη. «Η θέση μας ήταν ότι έλειπε η ισορροπία στο πακέτο», δήλωσε η Μπίρλαϊν.

 «Όλα είναι ανοικτά», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες διακόπηκαν επειδή οι ηγέτες ήταν πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν, ενώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, υπήρχε αρκετή υποστήριξη για μια συμφωνία για το πώς να κατανεμηθούν τα αξιώματα, όμως η απόφαση να διακοπούν οι συνομιλίες μέχρι αύριο, ήταν ορθή επειδή η αντιπολίτευση ήταν επίσης ισχυρή.

Η λύση Τίμερμανς

Αξιωματούχοι που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συσπειρώνονται πλέον γύρω από τη λεγόμενη συμφωνία της Οσάκα, βάσει της οποίας ο Τίμερμανς θα διοριστεί στη θέση του Γιούνκερ.

Το ενδεχόμενο της συμφωνίας επιβεβαίωσαν δύο ακόμη διπλωμάτες στο Reuters, οι οποίοι υποστηρίζουν επίσης ότι η κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι υποψήφια για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ φαίνεται πως θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επιλογή του Τίμερμανς προτάθηκε μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου, του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, στη Σύνοδο Κορυφής της 20ής και 21ης Ιουνίου.

Η πρόταση διαμορφώθηκε στις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στο περιθώριο της G20, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται εκεί να αποδέχθηκε οριστικά να πάψει να προωθεί την υποψηφιότητα του συμπατριώτη της Βέμπερ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, Bloomberg