Σε μαζική προσέλευση στις κάλπες κάλεσε τους πολίτες οι υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και διαβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με όλους τους κανόνες διαφάνειας, ισονομίας, έγκυρης και έγκαιρης προετοιμασίας.
Ο υπουργός γνωστοποίησε πως για να μειωθούν τα έξοδα μετακίνησης των πολιτών στον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους, εν μέσω μάλιστα περιορισμών στις τραπεζικές αναλήψεις, τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους σχετικούς φορείς (υπεραστικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, εταιρείες εκμετάλλευσης διοδίων κ.λπ.) για δωρεάν ή έστω μειωμένη χρέωση των υπηρεσιών τους.
Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι λόγω της θέσης του ως υπουργός Εσωτερικών, μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας θα τηρήσει αυστηρή ουδετερότητα, και ως εκ τούτου δεν θα προβεί σε καμία πολιτική τοποθέτηση.
Για τον λόγο αυτό -όπως είπε- δεν παραβρέθηκε στη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ του ΟΧΙ.
Σχετικά με τα διαδικαστικά του δημοψηφίσματος, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στα εξής:
- Εκλογικοί κατάλογοι – ετεροδημότες: Το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί µε βάση τους εκλογικούς καταλόγους της β΄ αναθεώρησης 2015, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί έως εκείνη την ημερομηνία.
- Όσοι ετεροδημότες έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, όπως στις εκλογές του Ιανουαρίου. Η διαφορά με τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες είναι ότι την Κυριακή θα ψηφίσουν στο κοντινότερο εκλογικό τμήμα της κατοικίας τους και όχι σε ειδικά εκλογικά κέντρα.
Λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων δεν κατορθώθηκε να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα οι περίπου 2,5 εκατ. ομογενείς. Έτσι, το εκλογικό σώμα την Κυριακή θα φτάνει τα 8,5 εκατ.
Εκλογικό υλικό: Αύριο θα φύγουν οι πρώτοι σάκοι με τα ψηφοδέλτια για τα πρώτα 2.000 εκλογικά τμήματα που βρίσκονται στη μεθόριο, τα νησιά και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Η αποστολή των σάκων αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής ή το αργότερο το πρωί του Σαββάτου.
«Δεν πρόκειται να μείνει κανένα από τα 19.000 εκλογικά τμήματα χωρίς το απαραίτητο υλικό», διαβεβαίωσε ο κ. Βούτσης.
Επιτροπές Υποστήριξης: Προβλέπεται η σύσταση δύο Επιτροπών, ανάλογα με τη θέση τους στο ερώτημα. Ενώ έχει υπάρξει αίτηση για να συσταθεί Επιτροπή για το ΝΑΙ (αποτελούμενη από ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και Δημιουργία, ξανά), δεν θα υπάρξει αντίστοιχη Επιτροπή για το ΟΧΙ, μετά από σχετική δήλωση στο υπουργείο Εσωτερικών του γενικού γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόλα αυτά, ο τηλεοπτικός χρόνος που θα διατεθεί θα κατανεμηθεί ισομερώς μεταξύ των υποστηρικτών του ΝΑΙ και του ΟΧΙ και θα καθοριστεί με ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί απόψε.
Αν και δεν προβλέπεται σε περιπτώσεις δημοψηφισμάτων, εν τούτοις αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άτυπη διακομματική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα το πρωί, για την εποπτεία του δημοψηφίσματος.
Ψηφοδέλτιο: Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο υπουργός απάντησε ότι το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να αποφανθούν οι εκλογείς, όπως και η θέση του ΟΧΙ και του ΝΑΙ, διαμορφώθηκαν με βάσει τη διατύπωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου.
Κόστος: Ο κ. Βούτσης διέψευσε κατηγορηματικά αναφορές της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Ποταμιού Αντιγόνης Λυμπεράκη ότι το δημοψήφισμα θα κοστίσει 110-120 εκατ. ευρώ. Εκτίμησε ότι το κόστος θα είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή υποδιπλάσιο σε σχέση με το κόστος των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου (42 εκατ. ευρώ), δεδομένου ότι σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος δεν διατίθεται κρατική χρηματοδότηση (παρ. 2, άρ. 6, ν. 4023/11).
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο σύνηψε «συμφέρουσα σύμβαση» με τη Singular Logic για την επεξεργασία και μετάδοση του αποτελέσματος, το οποίο ο ίδιος εκτιμά ότι θα είναι ολοκληρωμένο περίπου 1,5-2 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.